Alakuló ülés

2019.11.14. 16:38

Közös platform a fejlődésért

Elfogadták a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának alapító okiratát.

A fórum célja a hazai és a határon túli vállalkozások közti gazdasági kapcsolatok erősítése

Forrás: ÉKN-archív

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) alakuló ülésre hívta a Kárpát-medencei magyar vállalkozói szervezeteket az idei KÁRPÁT EXPOrt keretében. A fővárosban, a Millenárison rendezett találkozón a VOSZ és tizenöt határon túli vállalkozói szervezet elfogadta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának alapító okiratát és meghatározta az elkövetkező évek irányvonalát is. A fórum egy integratív és konzultatív szervezet a VOSZ-on belül, amelynek küldetése a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

Czomba Csaba az elnök

Az alakuló ülés résztvevői elfogadták a fórum szervezeti és működési szabályzatát, s elnöki pozíciójában megerősítették Czomba Csabát, a VOSZ társelnökét, a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét, aki röviden bemutatta lapunknak a fórum törekvéseit.

– A fórum célja, hogy a Kárpát–medencében működő magyar vállalkozókat, az őket képviselő szervezeteket egy közös platformba tömörítse, az érdekeiket képviselje és erősítse a magyar–magyar gazdasági kapcsolatokat, a közös gazdasági fellépést. A fórum egy nyílt, befogadó szervezet, amely, a társult szervezetek önállóságának maximális tiszteletben tartása mellett, a VOSZ égisze alatt működik, és várja további határon túli magyar vállalkozói szövetségek csatlakozását. A fórumot jelenleg 20 szervezet alkotja. Horvátországból még nincs tagja a fórumnak, célunk, hogy mielőbb csatlakozzanak az ottani vállalkozói szövetségek is. Tevékenységünk során erősítjük a határ két oldalán élő és működő vállalkozások közötti kapcsolatokat. A közös nyelv és kultúra hozzásegíti tagjainkat ahhoz, hogy együtt minél eredményesebben vegyenek részt a nemzetközi együttműködésekben, közös EU-s pályázatokat adjanak be, közösen gyártsanak és közös vállalkozásokat hozzanak létre. A vállalkozók közötti természetes kapcsolat annál könnyebben kialakul, minél erősebbek a közös kulturális és történelmi gyökerek. A Kárpát-medence vállalkozói között sok a magyar nyelvű határon túli, valamint magyarországi hátterű vállalkozás, különösen az országgal szomszédos területeken – részletezte Czomba Csaba.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a határ két oldalán élő vállalkozók igényeinek megfelelően, az elmúlt években a határ menti vállalkozói, gazdasági kapcsolatok fejlesztésében már több fontos lépést is tett. Az első lépések között említhetjük a vajdasági mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére és nemzetközi szerepvállalásának elősegítésére egy évtizeddel ezelőtt indított képzési és tanácsadási programot, a legutóbbi sikerek között pedig a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével az évek során kialakult szoros kapcsolatot, amely oda vezetett, hogy a KMVSZ tavaly a VOSZ társult tagszervezetévé vált.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában