Pékakadémia

2019.11.18. 07:14

Újfajta ropogós a kelendő

A gabonatermesztőknek is fel kell készülniük a klímaváltozásra.

Kenyérfogyasztás: a minőség kezdi leelőzni a mennyiséget

Fotó: Pusztai Sándor

Elegendő mennyiségű és jó minőségű kenyérnek való van a raktárakban, és az őszi vetések, kelések is jó termést ígérnek – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán a hétvégén megrendezett Pékakadémián, ahol előadásában átfogó képet nyújtott a világ és a hazai gabonapiac helyzetéről. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szorosan egymásra épülő ágazatok, a sütőipar versenyképességét nagyban befolyásolja a jó minőségű, biztonságos alapanyag, és mint kiderült, gabonafajtákból van elegendő mennyiség itthon.

 

– Sokkal több gabonát és olajos magvat állítunk elő, mint amennyit a saját sütőiparunk és élelmiszeriparunk felhasznál. Az idei 5 millió tonna búza 45-50 százalékát exportáljuk, és a malomiparba kerülő 1,2 millió tonnából is jut külföldre. A jövőben a szaktárca azt szeretné, ha az alapanyag helyett inkább az előállított termékek exportja növekedne, ugyanis a készterméket jobban megérné értékesíteni – mondta a helyettes államtitkár. Arról is beszélt, egyelőre képlékeny, hogy mekkora forráskeret áll majd az agrárium rendelkezésére 2021-től, a brexiten sok múlik. Az egységes területalapú támogatási megmarad, de a klímaváltozás kihívásaira a gazdáknak is reagálniuk kell, zöldítéssel és egyéb környezetvédelmi beruházásokkal.

Búzából közel 5 millió tonna termett az idén, ebből belső fogyasztásra 2,9 milliót használunk fel. Kukoricából 8 millió tonna, hasonló termőterületen, mint az előző években. Azt éri meg termelni, amit jó áron lehet eladni, legalábbis a szántóföldi növények termesztésének mérlegén ez látszik, mert egyedül az olajos magvaknál növekedett a területarány, és ennek oka, hogy a magokat jó áron lehet értékesíteni, van rá kereslet. Búzából 45-50 százalékot exportálunk, de a jövőben az alapanyag helyett az előállított termékek exportját szeretnénk növelni – vetítette előre Tarpataki Tamás, az Agrár­minisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a sütödék szakmai találkozóján. Az agrártárca szakembere elmondta, a gabonatermesztés világviszonylatban nem áll rosszul, még akkor sem, ha számos országban a termésmennyiséget – néhol a minőséget is – folyamatosan megtépázza a szélsőséges időjárás, a károk komolyabb fennakadást eddig nem okoztak az alapanyag-termelésben. A helyettes államtitkár megnyugtatta a pékeket, fertőzött, fuzáriumos búza nem kerülhet piacra a jelenlegi uniós szabályoknak, szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően.

– Jelenleg tehát Európában sem kell megkongatni a vészharagot, elegendő mennyiségű kenyérnek való van a raktárakban, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy a fogyasztás szignifikánsan nem növekszik, inkább a fogyasztási szokások változnak, s ez a sütödéket érinti közvetlenül.

Új fajták elérhető áron

– A termékek széles palettáját kínáljuk a vevőknek, a kifli, a zsemle, a fehér kenyér mellett a teljes kiőrlésű termékek felé, és a rozskenyerek felé megy el a termékfejlesztés, az egészséges táplálkozási szokások is ezt diktálják – mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékségek szerint a minőség kezdi beelőzni a mennyiséget, egy főre vetítve évente átlag 37 kilogramm kenyér fogy, kevesebb mint korábban, de ma már a kézműves kenyerektől kezdve a boltokban helyben sült teljes kiőrlésű cipókig minden kelendő.

A technológiafejlesztés a kiút

A kétnapos szakmai találkozón a sütőipar helyzetéről, a cégek jövőbeli fejlesztésiről, és az ágazatban tartósan fellehető munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről is szó esett.

– Megközelítőleg hatezer dolgozó hiányzik a sütődékből, főleg a szakképzettséget igénylő munkaköröket nem tudják feltölteni az üzemek – mondta Septe József.

A pékszövetség országos vezetője szerint ebből kilábalni nehéz feladat, és a szakképzés fejlesztésével is csak lassan apadhat a szakemberhiány. – Éppen ezért a sütödéknek az eddiginél jóval többet kell foglalkozniuk az automatizálással annak érdekében, hogy kevesebb kézi munkaerőre legyen szükségük. – Azt látjuk az elmúlt időszakban, akik tehették, gépekre és digitalizációra nem sajnáltak költeni – tette hozzá Septe József.

A rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a péktársadalom képviselőit. Hangsúlyozta, hogy az ágazatban dolgozók nehéz munkát végeznek, ezért megérdemlik a társadalmi megbecsülést. – A kenyér évezredek óta alapvető élelmiszer, emlékszem nagymamám kenyerének ízére, de ahány ország, annyiféle szokás szerint sütik meg, ezért bármerre járok a világban, a kenyeret mindenütt megkóstolom. A magyar pékek büszkék lehetnek termékeikre, és az külön öröm, hogy a hazai termékek egyik rangos versenyén az idén két kategóriában is a nyíregyházi Vela Pékség dobogós helyen végzett – mondta a polgármester.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában