Vállalkozások

2019.12.14. 10:20

Források a fejlődéshez

Tizenegy megyei vállalkozás számára 67 millió 793 ezer 710 forintnyi hitelt hagytak jóvá.

Az alapítvány által kiközvetített hitelösszegekből agrárvállalkozásokhoz is jutott

Forrás: ÉKN-archív

Fotó: DERENCSENYI ISTVAN

A PRIMOM Alapítvány, mint a megyei mikrovállalkozások elhivatott támogatója, mikrohitellel segíti a vállalkozásokat, mellyel akár a kezdők is nagy lépést tehetnek előre fejlődésükben.

A több mint 25 éve működő vállalkozásélénkítő alapítvány speciális hitelkonstrukciói olyan cégek számára is hozzáférhetőek, melyek nem rendelkeznek a kereskedelmi bankok által elvárt gazdasági teljesítménnyel.

A számos konstrukció közül a tanácsadók iránymutatásai alapján, az igénylők a számukra optimális portfólióban, akár 2-szer 10 millió forint hitelt is kaphatnak növekedésük megalapozásához. A nyíregyházi központtal működő alapítvány a közvetítő szervezete az Országos Mikrohitelnek, de saját forrásból Helyi Mikrohitel Alapot is létrehozott, így olyan vállalkozásokat is segíthet, melyek agrártevékenységet folytatnak, vagy családi gazdálkodók. A hitel igénylése egyszerű, az eljárás gyors – kezdte lapunk tájékoztatását Hargitainé Tolnai Andrea. A PRIMOM Alapítvány mikrohitel-igazgatója szerint a megítélt összeget előfinanszírozással rövid időn belül fel is használhatják a vállalkozások a későbbi elszámolás terhe mellett.

Rövid időn belül

Az igénylés folyamán megalapozott üzleti terv benyújtását követően kerül sor a bírálatra és a hitelek folyósítására. A vállalkozások számára nagy könnyebbséget jelent, hogy a folyósítást követően türelmi idő áll rendelkezésre, így ezen időszakban a konstrukciótól és a hitelcéltól függően csak a 3,9% vagy 4,9% kamatot kell fizetni, mely a hitel teljes futamideje alatt állandó. – A mikrohiteligényeket bíráló bizottság legutóbbi ülésén újabb tizenegy megyei vállalkozás számára 67 millió 793 ezer 710 forint összegű hitelt hagyott jóvá, melyek célja a legtöbb esetben ingatlanépítés, -felújítás, -átalakítás, gépek, árukészlet vásárlása. A támogatott vállalkozók tevékenységi körét tekintve kereskedelemmel, gyártással, számviteli, fényképészeti szolgáltatással foglalkoznak, de agrárvállalkozás is forráshoz jutott.

A mikrohitelt igénylők számára a PRIMOM Alapítvány térítésmentes üzletviteli tanácsadást is biztosít a futam­idő alatt, és természetesen azt követően is igény szerint, ezzel is támogatva a gazdálkodó szervezetek folyamatos fejlődését – mondta Hargitainé Tolnai Andrea, a PRIMOM Alapítvány mikrohitel-igazgatója.

A szamossályi Nagy Gergő 2,7 millió forint összegű mikrohitelt igényelt az alapítványtól a közelmúltban. Mint azt lapunknak elmondta, az ügyintézés szakszerű, gyors és rugalmas volt. – Őstermelőként 7,5 hektáron gazdálkodunk édesapámmal, zömében almát termesztünk. Sokáig egyéni vállalkozóként dolgoztam, de váltottam, most őstermelő vagyok, így jobban megéri – mesélte lapunknak a harminchárom esztendős szamossályi gazdálkodó, aki elárulta azt is, hogy a mikrohitelt mire fogja elkölteni. – Egy talajmaró gépet szeretnék venni a pénzből, ez megkönnyítené a sokszor fárasztó és időigényes gyomtalanítást.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában