Felülvizsgálat

2019.12.17. 11:04

Háromévenként kötelező

A felülvizsgálat díjköteles, aminek a mértéke a gép típusától is függ.

A vizsgára letakarított, tiszta vízzel feltöltött, munkára alkalmas növényvédő gépet kell beszállítani

Forrás: KM-archív

Fotó:

A szakszerű növényvédő szer kijuttatásának egyik alapja a megfelelő műszaki állapotú és tökéletesen beállított növényvédelmi gép használata. Amennyiben a kijuttatást végző gép nem működik megfelelően, jelentős kockázatot jelent az élelmiszerláncon keresztül az emberi egészségre, emellett a környezetet is károsíthatja – figyelmeztet lapunk hasábjain keresztül Hunyadi István. A FruitVeB szakmai igazgatója kiemelte: az Európai Uniós előírás szerint a növényvédelmi gépeket háromévenként kötelező felülvizsgálni. Olyan géppel, amely öt évnél idősebb, de nem esett át műszaki felülvizsgálaton, tilos növényvédelmi tevékenységet végezni.

– A gépfelülvizsgáló állomások szakszemélyzetének képzése megtörtént, a Nébih nyilvántartásában szereplő műszaki állomásokon lehet bejelentkezni. A gépfelülvizsgáló állomások listája elérhető a Nébih honlapján – tette hozzá Hunyadi István, aki szerint a növényvédelmi hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. A cél az, hogy 2021-re a Magyarországon használt valamennyi árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetezőgép bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton.

A szakmai igazgató hozzátette: fontos, hogy azoknál a gépeknél, amelyek az elmúlt években már átestek a felülvizsgálaton – és erről érvényes, három évnél nem régebbi tanúsítással rendelkeznek –, a hatóság továbbra is elfogadja a vizsgálóállomás tanúsítványát a vizsgálati eredményről. Azon termelők esetében pedig, akik még nem intézkedtek a gépeik felülvizsgálatáról, a hatóság az ellenőrzések során figyelembe veszi, ha igazolni tudják, hogy jelentkeztek a felülvizsgálatra, de még nem kerültek sorra. A felülvizsgálathoz a növényvédelmi gép tulajdonosának időpontot kell kérnie a gép felülvizsgálati engedélyének lejárta előtt. A felülvizsgálat díjköteles, aminek a mértéke a gép típusától is függ.

Hasznos tanácsok

A felülvizsgálattal kapcsolatban a Nébih honlapján is olvashatunk hasznos tanácsokat. Eszerint a vizsgára letakarított, tiszta vízzel feltöltött, munkára alkalmas növényvédő gépet kell beszállítani. A vizsgálatot végzők állomástól függően kismértékben javíthatják, vagy cserélhetnek alkatrészt a gépen (pl. sérült vagy nem működő fúvóka cseréje), azonban nagymértékű javításra nincs lehetőség, így a tulajdonosnak kell arra figyelnie, hogy a lehető legjobb állapotban vigye felülvizsgálatra a permetezőgépét. Nem megfelelő műszaki állapotú gépre nem állítható ki elfogadó jegyzőkönyv, és matricát/táblát sem kaphat. A sikeres felülvizsgálatról a vizsgálóállomás jegyzőkönyvet állít ki, a gépre matrica kerül, ezzel jelezve, hogy az megfelelő műszaki állapotban van, és érvényes felülvizsgálattal rendelkezik.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában