Nyíregyháza

2020.02.21. 10:25

Béresen komoly tárgyalások a jövőért

Nyíregyházán vizitált a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Átlagosan 17 százalékkal magasabb a munkabér azoknál a cégeknél, ahol jelen van valamelyik szakszervezet

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: STOCKPHOTO

A kereskedelemben dolgozó tisztségviselőknek tartott megyei fórumot a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének helyi egysége Nyíregyházán, ahol exkluzív nyilatkozatot adott lapunknak Karsai Zoltán, a KASZ elnöke.

Jelentős bérnövekedés

– Mi vagyunk az egyetlen szakszervezet, amelyik a kereskedelmi ágazatban tízezer főt meghaladó tagsággal, illetve kollektív szerződéssel rendelkezik bármelyik vállalattal (egészen pontosan tizenkétezres taglétszámról beszélhetünk). Az elmúlt hónapokban több céggel, multival tárgyaltunk, és értünk el jelentős bérnövekedést.

Karsai Zoltán, a KASZ elnöke

Megyetitkáraink fórumokat tartanak az országban, mégpedig azzal a céllal, hogy felmérjék a tárgyalási eredményeink fogadtatását a munkavállalók körében.

Az eddigi visszajelzések alapján az elért eredményekről a munkavállalók visszajelzése döntő többségben pozitív. Ezúttal személyesen győződhettem meg a szabolcs-szatmár-beregi reakciókról – mondta Karsai Zoltán a Szabolcs-Coop Zrt. Búza téri irodaházában.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél a tagság önkéntes, azt saját elhatározása alapján bármikor, bárki megszüntetheti, illetve kezdeményezheti. A tagdíj a bruttó bér egy százaléka – 1993 óta.

Bértárgyalásainkon nem ritkán 4-5 százalékkal magasabb béremelésekben tudtunk megállapodni, mint ami a vállalatok eredeti ajánlata volt.

– Többször előfordult, hogy miután ismertették az anyagi kondícióikat, meglepődtek a felkészültségünkön. Mi ugyanis a hazai és a nemzetközi mérlegelemzés birtokában érkezünk a megbeszélésekre, és javasoljuk, hogy honnan lehetne átcsoportosítani a munkavállalók javára. Aligha lehet véletlen, hogy átlagosan 17 százalékkal magasabb a munkabér azoknál a cégeknél, ahol jelen van valamelyik szakszervezet.

A KASZ nem pusztán a bértárgyalásoknál van jelen.

– Állandó jogi képviselettel rendelkezünk, jogi szakértőink támogatásával jelenleg is több céggel állunk perben a munkavállalók jogainak védelméért. Igénybe vehető a segélyezési rendszerünk, lehet élni a kedvezményes balatoni üdüléssel, és aki külföldre menne dolgozni, igény esetén neki is segítünk az eligazodásban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss elemzésében górcső alá vette a kereskedelmi eladók és a fizikai dolgozók átlagbérét megyékre lebontva.

– Vas megyében 330 ezer forint a fizikai dolgozók havi bruttó átlagbére, mégpedig az osztrák határ közelsége miatt. Az eladók bérében Budapest az első (bruttó 286 ezer forint), Nógrád az utolsó (bruttó 206 ezer forint). Az országban egyedül Szabolcs-Szatmár-Beregben keres többet a bolti eladó (bruttó 221 ezer forint) a fizikai dolgozónál (bruttó 211 ezer forint) – jegyezte meg végezetül Karsai Zoltán.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában