Agrometeorológia

2020.02.11. 20:00

Erős kelet-nyugati megosztottság Szabolcs-Szatmár-Beregben

Tavaszias idővel vette kezdetét február, s a fokozatos lehűlés ellenére is 4-5 fokkal a sokéves átlag felett maradt az időszak középhőmérséklete.

A tél utolsó hónapjának első napjaiban már a tavaszból kaphattunk ízelítőt, az elmúlt hónap csendes, eseménytelen időjárását igen dinamikus, változékony idő váltotta. A kora délutáni órákban nem egy helyen 13-17 fokos csúcsértékekkel indult a hónap, s a szeles, enyhe napokon – egészen ötödikéig – még éjszakánként sem fagyott.

A továbbiakban fokozatosan hűlt a levegő, az északnyugatira, nyugatira forduló, s még mindig igen erős légáramlással hidegebb légtömeg érkezett, de kicsivel még így is a megszokott felett maradt a hőmérséklet. Az időszak második felében visszatértek a hajnali fagyok, a jobbára mínusz 3 – mínusz 8 fokos minimumok mellett elsősorban a Nyírség kevésbé szeles, mélyebb fekvésű területein fordult elő mínusz 10 fok körüli hideg.

A nappali órákban általában 5 fok feletti maximumokat mérhettünk a leghűvösebb napokon is, de hőérzetünket rendkívüli mértékben rontotta a gyakran megélénkülő, olykor viharos erejű szél.

A térségben előforduló, óránként 80-90 kilométeres maximális széllökések több helyen okoztak károkat: fadőlés, ágtörés volt a leggyakoribb káreset, de építményeket és elektromos vezetékeket is megrongált a szél.

Az egyébként a kora tavaszi hetekre jellemző, élénk, nyugatias légmozgást az Észak-Európa felett található mély ciklonközpont, és a tőle délre húzódó erős áramlási zóna tartós fennállása okozta. Ebben egymást követték a frontok, így ezúttal csapadékban sem volt hiány a körzetben.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása február első dekádjában (Csenger)

A hónap első tíz napja során mindösszesen 20-25 liter csapadék hullott négyzetméterenként, de erős kelet-nyugati megosztottság jellemezte ennek térbeli alakulását. Míg a megye legnyugatabbi tájain általában 10 és 20 mm közötti mennyiség volt jellemző, addig keleten, északkeleten akár 25-40 mm is összegyűlt. Ez meghaladta a sokéves átlagot, így néhol átmenetileg belvízfoltok is megjelentek.

A felszín azonban az erős szél, a magas hőmérséklet és az átlagosnál 30-40%-kal magasabb napfényes óraszám hatására gyorsan száradt, naponta akár 1-1,5 mm nedvesség párolgott el. Talajaink nedvességkészlete ezzel együtt is örvendetes mértékben gyarapodott, így nagy területen csökkent a deficit 20-30 mm alá.

A megye déli, valamint keleti peremvidékein találhatók még olyan területek, ahol 50 mm felett van a talaj felső 1 m-es rétegéből hiányzó vízmennyiség. Az előrejelzések szerint megmarad időjárásunk változékony jellege, mely a további csapadék és a feltöltődés tekintetében biztató előjel.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!