tech

2020.02.24. 18:00

„Főhet”-e a fejünk az 5G miatt?

Azt mondják ez a jövő, mégis sokan ódzkodnak tőle – Az ötödik generációs mobilhálózat nyomában jártunk.

Az elmúlt évtizedben az internet, a mobiltelefonok, a wifi az életünk részévé váltak, néha időnk sincs megszokni egy-egy eszközt, máris helyet követel magának egy fejlettebb változat. Az 5G, ami tízszer gyorsabb lesz, mint elődje, hasonló sebességgel közelít.

Számtalan előny

Az 5G az ötödik generációs mobilszolgáltatás rövidítése, mely minden eddiginél nagyobb sebességű adatátvitelt tesz majd lehetővé. Az elmúlt években mindhárom hazai szolgáltató megkezdte a hálózatok kiépítését, de az új technológia még kevés helyen érhető el a lakosság számára, ez még főleg a tesztelés időszaka.

A 4G utódja a jelenleg használt frekvenciatartományok mellett magasabb frekvenciákat is használ, ezért van szükség új hálózatok és sűrűbb bázisállomások kiépítésére, amely jelentős költségekkel jár.

Illusztráció: Telenor.hu

Az 5G technológiának hosszú távon négy kiemelkedő előnye van elődjéhez képest: a többszörös le- és feltöltési sebesség, a nagyságrenddel alacsonyabb válaszidő, az egy adott területen kiszolgálható mobil eszközök számának növekedése, valamint az, hogy a korábbinál nagyobb sebességgel haladó közlekedési eszközöket is képes kiszolgálni, például egy szupergyors vonatot – mondta el Mészáros Attila, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója.

A negyedik ipari forradalom zászlóshajója

A szakember szerint a letöltési sebesség növekedésével azok a file-ok, tartalmak, amelyek letöltése ma még perceket vesz igénybe, az 5G-vel másodpercek alatt megtörténhet majd.

– Az alacsony válaszidő, a kvázi valós idejű kapcsolatot igénylő megoldások esetén lesz kulcsfontosságú szempont. Az önvezető autóknál vagy az orvosi távműtétek során minden korábbinál gyorsabban épül fel a kapcsolat és néhány milliszekundumos késéssel, azaz a másodperc ezredrésze alatt jutnak el az adatok az egyik eszközről a másikra – tudhattuk meg a szakembertől.

Az 5G másik előnye, hogy egy adott területen belül a korábbiaknál nagyobb számú eszközt képes kiszolgálni.

– Az ismerős okosotthonok mellett az emberek mindennapjait megkönnyítő és biztonságosabbá tevő okosvárosok jelenhetnek meg, amelyekben számtalan hálózatra kötött érzékelőre – például hőmérsékletet, földrajzi helyet, irányt, fényerőt, páratartalmat, gyorsulást mérő szenzorra – épülő megoldásokat szolgál ki a jövő mobilhálózata – tette hozzá.

Mészáros Attila beszámolt arról is, hogy az ipari robotika is nagyot fejlődhet: nagyobb kapacitású és megbízhatóbb gyártósorokat lesz képes kiszolgálni a rendszer, ezért is nevezhetjük az 5G-t a negyedik ipari forradalom zászlóshajójának. A nagy sebességgel haladó eszközök kiszolgálása egy speciális eset: a 4G nagyságrendileg 250 km/óra sebességig képes állandó kapcsolat fenntartására, míg az 5G-vel ez az értéke meghaladhatja az 500 km/órát.

Még kevés az ilyen eszköz

Az előnyöket és lehetőségeket szemezgetve sokak számára talán még megfoghatatlannak tűnik ez az egész. Önvezető autók, távműtétek – mintha egy fantasztikus filmet néznénk. De gondoljunk bele, hogy alig két évtizede csak néhányan használtak mobiltelefont, napjainkban pedig szinte a kezünkhöz nőttek az okostelefonok. Kérdéses, hogy ez előnynek számít-e, de tény, hogy a technikai fejlődés, az új technológiák elterjedése megállíthatatlan.

Illusztráció: Telenor.hu

Az 5G hálózathoz 5G képes készülékekre lesz szükség, amelyekből egyelőre arányaiban kevés van. A szolgáltatók kínálatában már találkozhatunk ilyenekkel, többnyire a felső kategóriás eszközök között. Mivel Magyarországon világviszonylatban is magas színvonalúak a 4G hálózatok, ezért az előttünk álló években a lakosság számára a mobil felhasználói élmény elsősorban még a 4G-nek lesz köszönhető.

– Mint minden új technológia megjelenése esetén, így az 5G-nél is az várható, hogy idővel egyre több, alacsonyabb kategóriájú készülékekben is elérhetővé válik majd a szolgáltatás – fogalmazott Mészáros Attila.

Mellette vagy ellene?

Az emberek véleménye megoszlik az 5G-vel kapcsolatban. A több eszköznek köszönhetően még több adat kerül a hálózatra a felhasználóról, amely igazi aranybánya lehet az adathalászok számára. Ezen a téren a lakosság ismereteinek bővítése a legfontosabb, hiszen a visszaélések tudatos internet- és mobileszköz használattal nagyrészt kiküszöbölhetők.

Leginkább azonban az egészségre gyakorolt esetleges káros hatásoktól tart a technológiát ellenző tábor: ha beleássuk magunkat a témába, tüntetésekről, a sugárzás esetleges egészségromboló hatásáról, agydaganatról olvashatunk.

Tény, hogy az 5G a megszokott mellett majd magasabb frekvenciatartományokban is működik, mint elődje, de ez nagyon messze van a káros kategóriától.

– Általános jelenség, hogy az új technológiai innovációknál felmerülnek ehhez hasonló kérdések, ahogy történt például az 1990-es években a GSM hálózat megjelenésénél is – vélekedik a szakember.

– Magyarországon a terület szabályozása és felügyelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) feladata és minden, hasznosításra felkínált frekvencia esetében értékeli azok felhasználókra gyakorolt hatását. Az NMHH szigorú szabályokat fogalmaz meg a technológia biztonságos alkalmazása érdekében és rendszeresen végez méréseket arra vonatkozóan, hogy a szolgáltatók a szabályozásnak megfelelően működnek-e – tette hozzá.

Az 5G-technológia hatásait folyamatosan kutatják nemzetközi szinten is. A WHO eddig publikált kutatásai szerint az egészségügyi határértéken belüli, mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem károsítja az emberi szervezetet.

UL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!