Balkány

2020.02.22. 15:30

Jó hírt hozott az agrárminiszter

Dr. Nagy István Balkányban bejelentette: állami tulajdonú almafeldolgozó üzem épülhet a megyében.

– Néha úgy érzem, fogyóban az erőm, de most, hogy végignézek ezen a termen, nyomban új erőre kapok. Ezt a pillanatot elviszem magammal, mert rengeteg energiát fog adni egy-egy nehezebb napon – utalt a csütörtök esti balkányi gazdafórumon megjelentek számára dr. Nagy István.

Az agrárminiszter előadásának elején a megyei gazdálkodókat leginkább foglalkoztató témáról, a közös agrárpolitikáról (KAP) beszélt, kiemelve, hogy amíg az új uniós költségvetés keretösszegéről nem egyeznek meg az államfők és az Európai Bizottság, addig a KAP forrásainak elosztásáról sem lehet még biztosat mondani.

Nem tudjuk, mekkora a szekrény

– Amíg nem tudjuk pontosan, mekkora is az a szekrény, addig nem tudjuk, milyen nagyok lesznek a fiókok – fogalmazott képletesen dr. Nagy István, aki szerint egy biztos: az új rendszer elindulásáig tartó átmeneti időszakban is működtethető a mostani támogatási rendszer, emiatt nem kell a gazdáknak idegeskednie.

Az agrártárca vezetője a madárinfluenzával és a sertéspestissel kapcsolatban kiemelte: ezen a téren Magyarország pengeélen táncol.

– Pályázatokat szeretnénk kiírni mobil állati tetemmegsemmisítők létrehozására, fertőtlenítőkapuk létesítésére és különböző állategészségügyi fejlesztésekre.

– Most rendkívül magas a sertés felvásárlási ára, most „jó” sertéssel foglalkozni, viszont elég egy apró hiba, és borul minden. Egy tízezer darabos állománnyal foglalkozó gazdálkodó minden bizonnyal betartja az állategészségügyi előírásokat, viszont „Rózsika néni” nem biztos, hogy így tesz – nyomatékosított dr. Nagy István, majd áttért az öntözésfejlesztés fontosságára.

Mint azt az agrárminiszter kihangsúlyozta, ebben az ügyben is sokat dolgozik a szaktárca, sikerült meggyorsítani a vízjogi létesítési engedélyek kiadását, a jövőben technológiai ajánlásokat is szeretnének adni a gazdáknak, sőt, a Vidékfejlesztési program keretében hamarosan öntözési közösségek megalakítására is lehetőség nyílhat.

Hozzátette: a tízéves fejlesztési program teljes körű megvalósulása esetén a Belügyminisztérium, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közösen kiválasztott és megtervezett fejlesztések elvileg mintegy 376 ezer hektárral növelhetik a potenciálisan öntözhető területek nagyságát.

Zöld megállapodás

– Korlátos kincsünk a víz, felelősséggel kell tudnunk gazdálkodni vele – húzta alá dr. Nagy István, majd rátért a klímavédelmet és a fenntartható gazdálkodást zászlajára tűző európai zöld megállapodásra, a Green Dealre.

Az agrárminiszter szerint ezt a témát nem érdemes eltolni magunktól, nem szabad amolyan úri huncutságként tekinteni a dologra, hiszen jó ötletekkel könnyen lehet majd uniós forrásokhoz jutni.

– Másik fontos téma a generációváltás. Olyan szakpolitikai programon dolgozunk, mely az idősebb generáció tagjai számára megkönnyíti az vállalkozás átadását a fiatalabb generáció képviselőinek, legyen ez adminisztratív jellegű vagy adózási kérdés, szabályozási anomália vagy éppen támogatás – mondta a balkányi agrárfórumon dr. Nagy István agrárminiszter, aki a jó hírt az előadása végére hagyta: megszületett a kormánydöntés egy állami tulajdonú almafeldolgozó megépítéséről, az üzem a tervek szerint Újfehértón, a kutatóintézet területén működik majd.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában