gazdaság

2020.02.07. 07:00

Megerősítenék a hazai kkv-kat

Az innovációs és technológiai miniszter szerint a kis- és középvállalkozások hatékonyságát növelni kell.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden Nyírbátorban vizitált dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter részt vett a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) épületének átadóünnepségén, ám előtte egy előadást tartott a környék település- és cégvezetőinek.

A mikro- és makrogazdasági helyzetelemzésen túl (amit szerdai lapszámunkban már részletesen közöltünk) a miniszter beszélt a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztésének lehetőségeiről is.

– Bár a kkv-k adják a hazai foglalkoztatottak kétharmadát, a hozzáadott érték alig több mint a felét állítják csak elő, ezért jelentős hatékonyságnövelésre van szükség – szögezte le előadásában dr. Palkovics László.

A miniszter szerint az ­utóbbi időszakban nőtt a szektor exportteljesítménye, sőt a V4-ek növekedési ­ütemét figyelembe véve hazánk jobb számokat produkál, persze azt is látni kell – hívta fel a hallgatóság figyelmét dr. Palkovics László –, hogy más a bázis, azaz a kiindulási pont. – 2010 óta csökkentek a kkv-k adóterhei, ez is hozzájárult a növekedéshez – tette hozzá az innovációs és technológiai miniszter.

Excel-tábla és kockás füzet

– A különféle digitális technológiák használatának szempontjából az EU-s átlag alatt vagyunk, sajnos nálunk még a kockás füzet és az Excel-táblázat van divatban, pedig az internetes lefedettség terén is remekül állunk – mondta dr. Palkovics László.

– A felnőttképzésben részt vevők száma nemzetközi összevetésben sajnos igen alacsony, a kisebb vállalkozások csupán tíz százaléka képezi valamilyen formában az alkalmazottait.

Emellett ott van még a generációváltás problematikája is, hisz a hazai cégtulajdonosok zöme most lép nyugdíjas korba – sorolta a megoldásra váró feladatokat az innovációs és technológiai miniszter, majd áttért a kis- és középvállalkozások megerősítését célzó kormányzati törekvések részletezésére.

Szólt a Magyar multi programról, mely új piacok felkutatásához biztosít forrásokat, beszélt a hátrányos helyzetű régiókat megcélzó támogatási formákról, ahogy arról a közös online platformról is, melybe belépve hasznos információkat oszthatnak meg egymással a szektor képviselői.

Dr. Palkovics László szerint a kormány nagy hangsúlyt fektet az innovációra és a kutatás-fejlesztésre, az idei és a 2021-es esztendőben 220 milliárd forintnyi (ebből vissza nem térítendő támogatás 103 milliárd forint) forrásra pályázhatnak majd a cégek.

Összefogás a fejlődésért

– Az önkormányzatok, az egyetemek, a cégek és a szakképzési centrumok összefogása komoly fejlődést és előrelépést jelenthet egy-egy térségnek, ez igaz Nyírbátorra is – zárta gondolatait dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában