agrárgazdaság

2020.02.18. 12:16

Megkezdhető a trágyázás

Csak annyit érdemes kijuttatni, amennyit a talajtípus és a növény igénye megkíván – mondta Rácz Imre.

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: ÉKN-ARCHÍV

– Amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített és összefüggő hótakaróval nem borított, úgy február 15-e után a nitrátérzékeny területeken is megkezdhető a trágyázás – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy amennyiben műtrágyáznak, úgy birtokukban kell lenni az érintett területre érvényes, öt évnél nem régebbi talajvizsgálati igazolásnak.

– Csak annyit érdemes kijuttatni, amennyit a talajtípus és a növény igénye megkíván, tehát célszerű tápanyag-gazdálkodási tervet is készíteni – tette hozzá Rácz Imre.

Rendelet szabályozza

A NAK megyei elnöke kiemelte: a nitrátérzékeny területen a termesztett növényekhez maximálisan kijuttatható nitrogénhatóanyag-értékeket az 59/2008 (IV.29.) FVM-rendelet 3. és 4. melléklete tartalmazza.

Rácz Imre elsorolt lapunknak néhány alapvető szabályt, eszerint műtrágya 12 százaléknál meredekebb lejtésű terület talajára csak azonnali bedolgozás mellett juttatható ki, amennyiben még istállótrágya kijuttatását is elterveztük, azt is haladéktalanul a talajba kell forgatni. Ez a gazdálkodó érdeke is, hiszen így a nitrogén sem illan el ammónia formájában, hanem a növényt is táplálja.

Hígtrágya alkalmazása csak akkor lehetséges, ha azt előzetesen bejelentjük a talajvédelmi hatóságnál, ugyanakkor a szennyvíziszap vagy az engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszapkomposzt is csak a talajvédelmi hatóság engedélyével és a tulajdonos, a földhasználó hozzájárulásával használható fel a tápanyag-utánpótlásban, illetve a talaj szervesanyag-ellátásában.

Nem mindenhol szabad

Trágyázásnál ügyelnünk kell a vízvédelmi sávok betartására, így tilos kijuttatni műtrágyát a felszíni vizek partvonalának 2 méteres sávjában, szerves trágyát a tavak partvonalától mért 20 méteres sávban, egyéb felszíni vizektől mért 5 méteres sávban.

Tilos továbbá trágyázni forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól mért 25 méteres körzetben.

A védőtávolság 3 méterre csökkenthető, ha a mezőgazdasági művelés alatt álló tábla 50 méternél nem szélesebb és 1 hektárnál kisebb területű.

– Ezek a szabályok a kölcsönös megfeleltetés részét is képezik, ha nem tartják be a gazdák, egy esetleges hatósági ellenőrzés során az érintett területre jutó támogatási összeg csökkentésével járhat – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában