mezőgazdaság

2020.02.25. 11:30

Tudni kell tartani a lépést

Elkészült a Digitális Agrár­stratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia is – mondta Jakab István Balkányban.

Fotó: KM-archív

Ahogy arról már beszámoltunk, a napokban gazdafórumot rendeztek Balkányban, melyen dr. Nagy István is részt vett.

Az agrárminiszter – többek közt – beszélt az uniós támogatási rendszer várható változásairól, a precíziós gazdálkodás és az öntözésfejlesztés fontosságáról, de szóba hozta a klímaváltozás jelentette új kihívásokat.

Az agrárfórum vendége volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is. Szerinte egész Európában nagy a verseny, és az az ország, amelyik a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás térnyerésével nem fog tudni lépést tartani, nagyon könnyen lemaradhat.

Kész stratégiák

– Elkészült a Digitális Agrárstratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia is, ezen a területen jól állunk, ahogy a széles sávú internet-hozzáférés is adott Magyarországon – fogalmazott a balkányi agrárfórumon Jakab István. Hozzátette: azon dolgozik a kormány, hogy az osztatlan közös tulajdont felszámolják.

A másik égető probléma a generációváltás kérdése, az osztatlan közös intézményének megszüntetése ezen is segíthetne – mondta az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke.

– Kemény munka vár ránk, nagyon sok a kihívás, csak az összefogás segíthet megoldani a problémákat – nyomatékosított Jakab István, aki kiemelte: igyekszik minél gyakrabban ellátogatni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

A gazdafórumon Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai igazgatóhelyettese is tartott egy előadást.

Változó adókörnyezet

A szakember az őstermelőket érintő adózási jogszabályváltozásokról beszélt. Felhívta a figyelmet: az agrárium ezen szereplői, főként a hitelfelvételkor, a bankok számára eddig kevésbé voltak „láthatóak”, ez a probléma is orvosolható lesz a jövőben.

– Szeretnénk az őstermelői tevékenységet bővíteni, ennek része lehet a feldolgozási engedélyezés is – mondta Papp Gergely, aki szerint az őstermelők kedvezőbb adózási környezetbe kerülhetnek át, 9,6 millió forint/éves árbevétel alatt adómentesek maradnának.

– A változásokkal azt szeretnénk elérni, hogy a mostani helyzeténél senki se járjon rosszabbul – nyomatékosított a NAK szakmai igazgatóhelyettese.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában