Mezőgazdaság

2020.03.31. 20:34

A munka nem állt meg a járvány miatt

Pásztor András timári otthonából igyekszik irányítani a cég munkáját.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

– Mint a március 27-én megjelent kormányrendeletben szerepel, a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal van lehetőség. Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) vásárlás. Az ezzel kapcsolatos részleteket a NAK honlapján közzé fogjuk tenni a megjelenést követően. Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint az állat­eledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben vásárlás – ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat –, a piacon, a helyi termelői piacon, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben vásárlás – sorolta Rácz Imre.

Segítenek a falugazdászok

A NAK megyei elnöke kiemelte: alapos indok még a rendelet szerint az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások és a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. Rácz Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a kamara falugazdászai továbbra is a tagság rendelkezésére állnak (www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/101538-megvaltozott-a-rendkivuli-ugyfelfogadasi-rend-2), azonban személyes ügyfélfogadásra csakis előzetes telefonos egyeztetést követően van mód. A NAK intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség – zárta gondolatait a megyei elnök.

Munkarendi változások

– Maga a kijárási korlátozás nem befolyásolja a cégünk mindennapjait, mert nem vonatkozik a földeken mezőgazdasági munkát végző kollégáinkra, viszont a koronavírus megjelenése és elterjedése természetesen a Timári Vetőmag és Szárító Kft. életében is hozott változásokat – mondta lapunk érdeklődésére a 75 esztendős Pásztor András, aki jelenleg is otthonában tartózkodik, hisz önkéntes karanténba vonult. A cég ügyvezető-tulajdonosa otthonról igyekszik koordinálni a munkát.

– Az irodai alkalmazottak túlnyomó többsége home office rendszerben dolgozik, igyekszünk mi is minimálisra csökkenteni a személyes kontaktokat. A műhelyben, ahol a munkagépeket készítjük fel az előttünk álló szezonra, a szokásos 10-12 ember helyett csak a fele látja el a feladatát – emelte ki Pásztor András, aki hozzátette: a földeken, a munkagéppel dolgozók esetében könnyebb az óvintézkedések betartása, hiszen ők el tudják végezni anélkül a napi munkájukat, hogy bárkivel is találkoznának.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában