dohánytermesztés

2020.03.10. 10:41

Becsülettel helytálltak

Az ágazat legnagyobb foglalkoztatójának céljai és tervei vannak.

A dohányágazat az egyik legnagyobb szezonális foglalkoztató

Forrás: KM-archív

Fotó:

– Köszönhetően annak, hogy 2018-ban hároméves termeltetési szerződést kötöttünk a dohánytermelő partnereinkkel, sikerült lefékeznünk a magyarországi dohánytermesztés csökkenő eredményeit és stabilizálni a piacot – mondta lapunknak az ULT Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Fekete Tibor elmondta: az elmúlt két évben az időjárási nehézségek ellenére a termelők hellyel-közzel teljesítették a szerződéses kötelezettségeiket, így az ULT-nél 3100-3200 tonna Virginia és közel 900 tonna Burley dohányt értékesítettek évente.

Kompenzáció kellett

– Ezeket a szerződéseket erősítjük meg most erre az évre is. Már tavaly, de most 2020-ban is megemeltük az átvételi árainkat, amivel a dohánytermesztés pozícióját stabilizáltuk. Kompenzációra volt szükség, ugyanis az elmúlt években a termelőink inputköltségei jelentősen emelkedtek, mind az infláció miatt, mind pedig azért, mert a foglalkoztatás költségei is növekedtek – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

– Az Európai Unió új közös agrárpolitikai (KAP) ciklusában is szeretnénk tovább folytatni a dohánytermeltetést. Ezért a termelőket már 2021-re is megkerestük szerződéses ajánlattal, s nagy részük élt is a felkínált lehetőséggel. Háromoldalú szándéknyilatkozatot írunk alá a gazdákkal, amelyben az ULT kifejezi azon szándékát, hogy magyar dohányt kíván termeltetni és felvásárolni, a Nyidoter termelői csoport jelzi, hogy a magyarországi dohánytermelők 70 százalékát továbbra is integrálni kívánja, a termelő pedig írásba adja, hogy a dohánytermesztést családostól tovább szeretné folytatni.

Ez a közös szándék azért fontos, hogy a döntéshozók lássák, az ágazat fenn akar maradni, céljai és tervei vannak.

Piac hosszú távon

Fekete Tibor fontosnak tartotta megköszönni minden termelőnek a múlt évi hozzáállását, amivel az időjárási problémák közepette is tisztességesen teljesítették vállalásukat. A magyarországi dohány az európai piacon keresett termék, amelyet az elmúlt három évben sikerült beépíteni az úgynevezett európai blendbe, melynek most már fontos alkotóeleme, ezáltal hosszú távon piaca van a magyar dohánynak Európában. Az ULT ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a magyar mezőgazdaságon belül az egyik legnagyobb szezo­nális foglalkoztató a dohány­ágazat. Olyan embereknek nyújt jövedelmet, akik halmozottan hátrányos helyzetben élnek a kistelepüléseken. A dohányágazat biztosítja számukra a „fehér” foglalkoztatást, fizeti nem csupán a munkabért, de a nyugdíjjárulékot is. Ezt a célt szolgálja a Magyarországi Fenntartható Dohányter­mesztés Program, amit az ágazat szakemberei dolgoztak ki és ami hamarosan megjelenik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában