Koronavírus

2020.03.17. 08:07

Lesz áru? Így bírják a rohamot a megyei boltok!

„Óráról órára, napról napra változhat a helyzet.”

A Coop üzleteiben is nagy gondot fordítanak a védekezésre

Fotó: Pusztai Sándor

– Egyelőre nincsen semmiféle gond az élelmiszerüzleteink ellátásával, persze ez csak a mai állapot, hiszen látjuk, óráról órára, napról napra változhat a helyzet – tájékoztatta lapunkat hétfőn délben Pekó László, az országos lefedettségű Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke, aki szerint nem lehet tudni, mit hoz a jövő, az emberekben mikor hagy alább a felvásárlási láz, ha egyáltalán alábbhagy. Mint mondta, természetesen érzik, tapasztalják az egyes termékek iránt megélénkülő keresletet, de a megye összes üzletében, legyen az kistelepülésen vagy nagyvárosban, az ellátás biztosított.

– Hosszabb távon a problémát a munkaerő jelentheti, mert nem biztos, hogy minden alkalmazottunk meg tudja oldani az iskolás gyermekének a felügyeletét és tudja tartani az eddigi munkarendet. Ez nemcsak nekünk, a szektor összes képviselőjének komoly problémát okozhat a közeljövőben – tekintett előre Pekó László, aki egyben a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke is.

Természetesen kíváncsiak voltunk a multinacionális cégek véleményére, kíváncsiak voltunk arra, ők hogyan készültek fel a vásárlók rohamára, tapasztalják-e a felvásárlási lázat, esetleg van-e olyan termékük, termékeik, melyek beszerzése, pótlása nehézkessé vált.

A Tesco és a Spar elektronikus levélben válaszolt megkeresésünkre, mindkét cég sajtóosztálya az Országos Kereskedelmi Szövetség napokban kiadott közleményére hivatkozott. Eszerint a beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet.

Kitart, amíg lehet

A megyeszékhely belvárosában működő kisbolt tulajdonosa, Molnár József huszonöt esztendeje van a szakmában, elárulta: történjen bármi, és ameddig a hatályos jogszabályok azt engedélyezik, ő kitart, és nyitva marad.

– Sajnos a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet bejelentése óta erősen visszaesett a bolt forgalma. Zömében a környéken élők és diákok járnak hozzám vásárolni, de ez az iskolák bezárásával értelemszerűen változni fog – mondta a Nyírfa téren működő City Csemege tulajdonosa, akitől megtudtuk azt is, hogy a hétvégén minden árucikkből sikerült feltölteni a készleteket, a két nagykereskedő partnere ki tudta őt szolgálni.

– A mostani helyzet senkinek sem jó, a gazdaság alaposan megérzi majd a koronavírus következményeit. Én magam nem tartok attól, hogy megfertőződnék, amiatt nem teszek lakatot a kisbolt ajtajára – jegyezte meg a kereskedő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában