Agrometeorológia

2020.03.09. 20:00

Vigyázzunk a metszéssel, lehűlésre számíthatunk Szabolcs-Szatmár-Beregben!

Az átlagosnál jóval csapadékosabb és több fokkal enyhébb hét nyitotta az idei meteorológiai tavaszt.

Március első hetében is enyhe, nedves levegő határozta meg térségünk időjárását, az időszak középhőmérséklete 5-6°C között alakult a megyében, ami mintegy 3-4 fokkal volt magasabb a 30 éves átlagnál.

Az idő változékony jellege is megmaradt, a kontinens középső területei felett kimélyülő alacsony nyomású központokhoz tartozó frontok eseménydús, szeles és gyakran csapadékos időt okoztak. Szinte minden egyes napon előfordult megyénk valamely részén több-kevesebb csapadék, miközben a napfényes órák száma megfelelt az ilyenkor megszokottnak.

A február végi egy-két hűvös napot követően gyorsan enyhült az idő, így a csapadék már mindenütt folyékony halmazállapotban hullott. A nyugati vidékek talajait 15-25 mm eső áztatta, míg a keleten és délkeleten lehullott 30-40 mm-rel már az egész hónapra átlagosan várható mennyiség összegyűlt az érintett tájakon. A sorozatos csapadékhullámok nyomán átmenetileg ismét nőtt a belvizes területek nagysága, hiszen ilyen mennyiségű víz beszivárgása akár egy-két hetet is igénybe vehet.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása március első hetében (Milota)

A talajnedvesség deficitje a megye teljes területén megszűnt legalább 50-70 cm-es mélységig, az alatt is csekély, mindössze 0-25 mm a hiányzó mennyiség. A gyökérzóna legmélyebb rétegeiben még elfér a fentebbről lassan leszivárgó többlet, összességében pedig kijelenthető, hogy ebben az évben biztosan megfelelő induló nedvességellátottsággal veheti kezdetét a vegetációs időszak.

A sáros, felázott felszínen alig vagy egyáltalán nem voltak járhatók a mezőgazdasági táblák, noha a napi párolgás lehetséges legnagyobb értéke már 0,5-1,5 mm között alakult, ami négyzetméterenként átlagosan 1 liter naponkénti vízveszteséget jelent. A lassú száradás után elsősorban a növényvédelmi feladatok lesznek aktuálisak úgy a már bokrosodó őszi kalászos táblákon, mint a repcében, valamint a metszést kísérő lemosó permetezés is időszerű a gyümölcsösökben és a kiskertekben.

Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is legfeljebb gyenge fagyra kell számítani, a jelenlegi előrejelzések szerint viszont március második felében jó eséllyel következhet egyelőre bizonytalan mértékű lehűlés. Ahol erre van mód, érdemes a metszést gondosan időzíteni, hiszen a rügypattanást siettető hatása miatt érzékenyebb állományaink fagytűrése drasztikusan csökkenhet épp a kritikus időszakban.

A kései virágzású és a fagyra kevésbé érzékeny kultúrákban ennek jelentősége kisebb, így célszerű a metszési munkákat ezekkel kezdeni, a kényesebb állományokéval pedig kivárni.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában