Agrometeorológia

2020.04.28. 13:50

Porviharok, menetrend szerinti fagyok és tetemes adósság Szabolcs-Szatmár-Beregben

Az átlagnak megfelelő hőmérsékletű időszakot hagytunk magunk mögött április negyedik hetével, csapadékból azonban továbbra is hiány mutatkozott.

A korábbiaknál enyhébb, de még mindig meglehetősen száraz levegő alakította térségünk időjárását az elmúlt héten. Az időszak végéig nem történt számottevő változás a kontinenst uraló nyomáselrendeződésben, így az áramlási képben sem, maradt tehát a döntően magas nyomású uralom, annak minden velejárójával.

Egészen a hét végéig melegedő, tavaszi idő volt jellemző eleinte 15-18, majd egyre inkább 20 fok feletti csúcsértékekkel, de még mindig erős napi hőingadozással. A nappali órák tavaszi melegét hajnalra +5°C alatti minimumok váltották, nem egy helyen gyenge talaj menti fagyokkal. A fokozatos melegedésnek ismét a hét végére vetett véget az érkező hűvös levegő: a hidegfrontot szombaton sokfelé jelezte viharos szél, melyet 80-90 km/h feletti széllökések és a már erősen kiszáradt talajfelszín miatt porviharok kísértek.

A hideg légtömeg nyugalomba jutása után, hétfőn hajnalra pedig menetrend szerint következtek a fagyok, ezúttal a megye keleti és délkeleti tájain süllyedt néhány órára 0 és mínusz 1 fok közé a hőmérő higanyszála, de a Nyírség fagyzugaiban mínusz 4 fokos hideget is mértünk 2 méteres műszerszinten.

Sem a felmelegedés, sem pedig az egyébként igen dinamikus lehűlés nem járt számottevő csapadékkal térségünkben, de még a hónap csapadékösszege is jellemzően 10 mm alatti a megye legnagyobb részén. Habár március óta nem volt területi átlagban is jelentős, áztató eső a térségben, az akkori csapadékkal a megfelelő szintre töltődött a talajok nedvességtartalma.

A hőmérséklet és a napi párolgás alakulása április negyedik hetében (Záhony)

Akkor átmenetileg a szabadföldi vízkapacitásig telítődtek talajaink, térségünk klimatikus vízmérlege még a pozitív tartományban volt (az időszak csapadékösszege meghaladta a párolgási vízveszteséget), de még az időarányos csapadékösszegnél is bő 30-40 mm-rel az elvárható érték felett jártunk. Április 10-e tájára ez az előny nullára csökkent, azóta 20 mm feletti időjárásunk „adóssága” csapadék terén, valamint a klimatikus vízmérleg is átlagosan napi 3-4 mm-es deficitet mutat.

A tavaszi vetések bár általában igen kis vízigényűek, alig találnak felvehető nedvességet a magágy 5-10 cm mély rétegében, így sokfelé – leginkább a gyorsan felmelegedő és kiszáradó, laza homoktalajokon – szükség van a kelesztő öntözésre.

Kedvező hír ugyanakkor, hogy kontinensünk felett már folyamatban van az a nyomás-átrendeződés, melynek eredményeképpen a friss előrejelzések szerint valamelyest növekedhet térségünkben is a csapadékhajlam a következő napokban.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!