Nyíregyháza

2020.05.02. 19:00

Már érik a hazai szamóca

Lippa Zoltánék fólia alatt és szabad földön is termesztik a növényt.

Lippa Zoltán lánya, Zsanett a szép, piros szamóca mellé mosolyával is megajándékozza vásárlóit | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Hajtatott (fóliás) termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Jól indult a tél

A nyíregyházi Lippa Zoltán 2003 óta foglalkozik szamócával, ő maga őstermelőként, míg gyermekei vállalkozóként.

– Fólia alatt 7000 négyzetméteren, míg szabad földi technológiával 1,5-2 hektáron termesztjük a növényt – mondta lapunknak az 55 esztendős gazdálkodó, akinek szamócaföldje Sóstóhegyen található. Lippa Zoltán szerint a tél abból a szempontból jól indult, hogy enyhének bizonyult, viszont a márciusi, áprilisi fagyok a virágzáskor alaposan elbántak a szamócával, még az olyan földeken is, ahol dupla takarással védték a növényt.

Lippa Zoltán lánya, Zsanett a szép, piros szamóca mellé mosolyával is megajándékozza vásárlóit | Fotó: Pusztai Sándor

– Én a megszokotthoz képest később kezdtem el a fátyolfóliázást, ez utólag szerencsésnek is mondható, mert így később kezdődött el nálam a virágzás, így a fagykár mértéke is kisebb lett, csak a virágok tíz százaléka fagyott el. Ahol korábban kezdték a fátyolfóliázást, hogy korábban beérjen a növény, ott a kár mértéke jóval nagyobb lett – fogalmazott a nyíregyházi gazda, akinek a fagynál komolyabb kárt okozott a vihar.

Az erős szél 2200 négyzetméter fóliasátrat tett tönkre, a szabad földi kultúrában pedig a fátyolfóliát tette tönkre. Lippa Zoltánék április elején kezdték el szedni a fűtött sátrak alatt termesztett szamócát, a betakarításban 10-12-en működtek közre, őket napi bejelentéssel foglalkoztatták, ez a létszám a csúcsidőben 20-ra növekedhet.

– Most 2400-2500 forintos termelői áron adjuk a szamóca kilóját, sajnos a román és a görög import lenyomja az árakat. Forgalmunk se nagyon van, ebben talán a vírushelyzet is közrejátszik. Sokan csak azt látják és hangoztatják, hogy a magyar szamóca milyen drága, azt viszont nem tudják, hogy a fólia és a permetszer ára folyamatosan emelkedik. Így nem igaz az sem, hogy a szabad földön termesztett szamócának nincs költsége – tette tisztába a dolgokat Lippa Zoltán, aki egy másik problémára, a külföldi szamóca átcímkézésére is felhívta a figyelmet.

Sokan hazaiként próbálják eladni az importszamócát, ez is rontja a piaci helyzetünket

– emelte ki a nyíregyházi gazda.

Szabad földi termés

A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban még jellemzően a 2000–4000 forint/kilo­gramm tartományban mozog, mert a jóval magasabb termelési költséggel járó fóliás és üvegházi termesztésből származik a gyümölcs.

A spanyol, illetve görög szamóca sokkal olcsóbban (akár fél áron) jelen van ebben az időszakban a piacon, köszönhetően elsősorban annak, hogy ezen országokban ilyenkor már az olcsóbb szabad földi termelésből származik a termés – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet alelnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában