nyírbátor

2020.05.06. 07:00

Nyírbátorban bővít az Unilever

A fejlesztésnek köszönhetően új munkahelyek is létrejönnek.

Fotó: KM-archív/Pusztai Sándor

Az Unilever Magyarország Kft. mintegy 15 milliárd forintos beruházás keretében közel harmadával bővíti nyírbátori háztartásvegyipari üzemének alapterületét. A beruházásnak köszönhetően a brit–holland anyavállalat egyik legkorszerűbb, stratégiai fontosságú európai üzemének gyártó- és raktárkapacitása is növekszik, továbbá új munkahelyek is létrejönnek.

A cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ez év első negyedében indultak el a bontási munkálatok azon a nemrégiben megvásárolt területen, ahol az Unilever Magyarország Kft. a nyírbátori háztartásvegyipari üzemének bővítését tervezi.

A közel 15 milliárd forintos beruházást saját erőből valósítják meg, ennek eredményeként az egyebek közt Domestos és Flóraszept tisztítószereket, valamint Coccolino öblítőket gyártó üzem egy 11 ezer négyzetméteres csomagolócsarnokkal, két új gyártósorral és egy 8 ezer négyzetméteres korszerű raktárral bővül.

A fejlesztésnek köszönhetően az üzem a jelenlegi évi 300 millió után 370 millió flakon termék előállítására lesz képes, ráadásul a flakonok egy része újrafelhasznált műanyagból készül majd.

Fát is ültetnek

A beruházás – amely a gyár környékén az első ütemben 300 fa ültetését is magában foglalja – 2021 elején zárulhat le. Jelenleg közel háromszázan dolgoznak az üzemben, ahol világszerte jól ismert háztartásvegyipari termékeket gyártanak. A kapacitásbővítés a nyírbátori egységben mintegy 10 százalékos létszámbővítést is eredményez majd.

– A nyírbátori háztartásvegyipari gyár hosszú ideje fontos stratégiai szerepet tölt be a régióban, ezért döntöttünk a bővítés mellett, amelyet az ott gyártott termékek iránti kereslet erőteljes növekedése tett szükségessé, már jócskán a koronavírus-járványt megelőzően – mondta Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az idei első negyedévben a fertőtlenítőszerek iránt Magyarországon is rendkívüli mértékben megugrott a kereslet.

A gyáregység a megnövekedett igényeket a most meglévő gyártókapacitások fokozott igénybevételével jelenleg is ki tudja szolgálni.

– A nyírbátori egység a térségben élen jár technológiai fejlesztésben és automatizálásban, a bővítésnek köszönhetően pedig továbbra is jelentős szerepet fog betölteni a régió munkaerőpiacán, elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő technikai szakemberek és mérnökök felvevőjeként – idézi az Unilever közleménye Buss Viktort, a nyírbátori gyár igazgatóját.

– A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben fontosnak tartjuk, hogy a frontvonalban dolgozó fővárosi Szent László Kórház munkáját is segítsük nyírbátori üzemünkben gyártott fertőtlenítőszereinkkel, ezért egy teljes kamionnyi adományt ajánlottunk fel az intézménynek – tette hozzá Buss Viktor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában