Autóvilág

2020.06.12. 07:24

A Ford Mustang a világ legkelendőbb sportkocsija

Az ötvenhat esztendős autó mindig képes volt a megújulásra.

Az 56 éves Mustang két globális címet is magáénak mondhat, hiszen ez a modell a világ legkelendőbb sportkocsija, és immár sorozatban ötödik éve a világ legnagyobb darabszámban eladott sportkupéja.

És ha ez nem lenne elég: az elmúlt 50 évben Mustangból adtak el legtöbbet az USA sportkocsipiacán – számolt be róla a Ford Média.

Értékesítési rekord

„Büszkék vagyunk a Mustang tartós sikerére” – nyilatkozta Jim Farley, a Ford Motor Company vezérigazgatója. „Svédországtól Sanghajig egyre több autórajongó érezheti át a szabadság és a végtelen amerikai utak hangulatát ebben az új modellben. Nagy megtiszteltetés, hogy immár 56 éve szolgálhatjuk a Mustang-tulajdonosok és -rajongók szenvedélyét.”

Az IHS Markit legfrissebb újautó-regisztrációs adatbázisa szerint tavaly 102 090 darab Mustang kelt el, így 2019-ben ez a modell lett a világ legnagyobb darabszámban értékesített sportkocsija.

Ebben az időszakban a Mustang eladásai Németországban 33 százalékkal, Lengyelországban pedig közel 50 százalékkal nőttek, sőt Franciaországban majdnem megduplázódtak.

Magyarországon tavaly 157 Mustang talált gazdára, ami 42 százalékkal több, mint az előző év hazai Mustang-eladási száma.

A 2019-es év másik komoly teljesítménye, hogy a Mustang immár zsinórban ötödször nyerte el a világ legkelendőbb sportkupéjának címét. Az IHS Markit definíciója szerint a kétajtós és a kabrió karosszériaváltozatok is a sportkupé kategóriába tartoznak.

Tavaly a Ford 9900 Mustangot értékesített Európában, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Európában a Mustang kétféle (Fastback és Conver­tible) kivitelben, illetve kétféle hajtáslánccal kapható. Ezek egyike a tízfokozatú automata sebességváltóval összekapcsolt 449 lóerős, 5,0 literes V8-as blokk, a másik pedig a 291 lóerős, 2,3 literes EcoBoost benzinmotor, amihez hatfokozatú manuális sebességváltó tartozik.

A Ford Mustang első példánya Dearbornban 1964. március 9-én gurult le a futószalagról, nem sokkal később 1964. április 17-én a New York World’s Fairen csodálhatták meg az érdeklődők. Az amerikai televíziós hálózatban április 19-én mutatták be.

A Goldfinger című James Bond-filmben 1964 szeptemberében láthattuk. Az egész típussorozat meghatározó az autóvilág történelmében. A Mustangból csak az első 18 hónapban több mint egymillió talált gazdára az autószalonokban.

A tavalyi Las Vegas-i SEMA-­kiállításon kiderült, a Ford már készíti a Mustang-stílusjegyeket felvonultató tisztán elektromos hajtású SUV-modelljét.

Hau Thai-Tang, az autógyártó termékfejlesztési részlegének vezetője elmondta: „A Ford nem titkolt célja, hogy villamosítsuk a legnépszerűbb típusainkat. Ez az egyedi készítésű Mustang egy tökéletes lehetőséget nyújt számunkra ahhoz, hogy bemutassuk, az elektromos hajtáslánc milyen hatást gyakorol egy olyan modellre, amit mindenki ismer és szeret.”

Az autó elkészítésében nagy szerepet játszott a Webasto is, amely a Mustang 800 voltos elektromos rendszerét szállította.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában