nagykálló

2020.06.19. 07:21

Inkubátorházzal várja a vállalkozókat Nagykálló

Több ezer négyzetméteren alakítanak ki irodákat és műhelyeket, ide csalogatva az ipart.

Fotó: Sipeki Péter

Nem túl szokványos, hogy egy félkész épület alapkövének letételéhez invitáljon meghívó, de az elmúlt hetek, hónapok nehézségei és a vírusjárvány veszélyei mindenképpen magyarázatul szolgálnak a különleges helyzetre.

Csütörtökön Nagykállóba invitált a város önkormányzata egy ilyen rendhagyó eseményre, ahol közel 661,5 millió forintot nyertek ipari területek fejlesztésére. A pénzből már épül egy modern, minden igényt kielégítő inkubátorház európai uniós forrásból és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.

Ahogy azt felvezetőjében Horváth Tibor polgármester elmondta, az egykori vásártér közel 10 ezer négyzetméteres területén emelkedő, hatalmas csarnokból és kiegészítő irodahelyiségből álló komplexum tervezése még az előző ciklusban elkezdődött, s mivel a munkálatok jól haladnak, a befejezési határidőt illetően aligha lesz csúszás, az épület már ősszel átadhatóvá válik.

– A legfontosabb célunk ezzel a beruházással, hogy segítséget nyújtsunk a meginduláshoz ezzel a komplexummal a helyi vállalkozóknak és az újonnan idetelepülőknek.

Az épület kitűnő alap egy termelő- vagy logisztikai tevékenység, illetve szolgáltatások beindításához, és azon túl, hogy növelheti Nagykálló iparűzési adóbevételét, új munkahelyek teremtésével, a foglalkoztatottság növelésével is hozzájárul majd városunk és a térség gyarapodásához – fogalmazott a településvezető.

Mint hozzátette, az érdeklődőket szép és ápolt környezettel szeretnék ide édesgetni, amihez a látványtervek is megvannak már, s mivel érdeklődés is mutatkozik, a kedvező jeleket látva optimistán tekintenek a jövőbe.

Az eseményre ellátogatott dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is. Örömmel konstatálta, hogy az a sok-sok lehetőség, amit Nagykálló az elmúlt években kapott, végre beérni látszik.

Ugyanakkor nem rejtette véka alá – amit már korábban is többször hangoztatott –, hogy ennek a mutatós inkubátorháznak nem itt, hanem az ipari park legfrekventáltabb szegletében lenne a helye.

– Mivel gazdaságfejlesztési célokra Nagykálló kapta a térségben a legtöbb pénzt, az ilyesmit, ahogy ezt létesítményt is, meg kellene mutatni a város mellett elhaladóknak.

Azt kérem az önkormányzattól, hogy minden eszközt mozgósítson az épületkomplexum benépesítése érdekében, hiszen egy ilyen inkubátorház a gazdaságélénkítés motorja tud lenni, amire a térségnek nagy szüksége van.

És bár sokat kellett várni, hogy az építkezés megkezdődjön – nekem szinte örökkévalóságnak tűnt –, örülök, hogy lassan a várható végeredmény is kibontakozni látszik a szemünk előtt – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

– Persze, háborúban építkezni nem lehet, éppen ezért arra kérem az önkormányzatot és a képviselő-testület minden tagját, hogy hagyják abba a belső harcot.

Teremtsenek békét, mert a város most már az építkezést várja el helyhatóságtól – fogalmazta meg a politikai üzenetét dr. Simon Miklós. Mielőtt a polgármesterrel közösen elhelyezték volna az időkapszulát, még hozzátette:

– Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter koordinációja mellett folyamatban van egy új gazdaságfejlesztési program kidolgozása.

Ennek részeként Debrecenben megalakult egy Agglomeráció Fejlesztési Tanács, amelynek tagjai a BMW-beruházás centruma köré létrehoznak egy 50 kilométer hatókörű Kreatív Régiót, sőt egy határon is átnyúló 100 kilométeres hatókörű gazdaságfejlesztési térséget.

Az 50 kilométeres körben Újfehértó, Balkány és Nyírbogát mellett természetesen Nagykálló is benne van, vagyis az itt jelentkező gazdasági potenciál hasznából a nyírségi települések is profitálhatnak majd.

MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában