Szamossályi

2020.07.21. 17:21

Közepesnél gyengébb termés

A Szamossályiban gazdálkodó Ács József bízik a jó indulóárban.

A tavaszi fagyok miatt az idén nem lesz jó szilvatermés Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A középérésű gyümölcs több mint felét már leszedték, a késői fajták közül több csak egy-két hét múlva lesz érett. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók. Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Magyarországon az EU-csatlakozás környékén 5300 hektáron termesztettek szilvát, ami az azt követő 10 évben folyamatosan emelkedett, és 2015-re már megközelítette a 8000 hektárt – tudtuk meg dr. Apáti Ferenctől. A FruitVeB alelnöke szerint a területi bővülés oka alapvetően nem a kimagasló jövedelmezőség volt, hanem az intenzív gyümölcskultúrákhoz képest mérsékeltebb tőkeigény és a gépesíthető betakarításnak köszönhető alacsonyabb munkaerőigény, ami „csábító” a tőke- és munkaerő-hiányos gazdasági környezetünkben.

Erős fagyhatás

– Az utóbbi négy évben azonban a termőterület meredek zuhanásnak indult, jelenleg 6400 hektáron termesztünk szilvát. A legjelentősebb termesztőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találhatók, a három megye adja a hazai termőfelület körülbelül 70 százalékát – mondta lapunknak a szakember, aki szerint a jó évjáratokban 70-80 ezer tonna szilvát takarítunk be, míg a legrosszabb években 50 ezer tonna körül alakul a hazai szilvatermés, a sokéves átlagtermés 65 ezer tonna körüli.

– A mostani kilátások alapján a közepesnél is gyengébb szilvatermés várható hazánkban. Ennek oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő. A virágzás jó vagy kifejezetten jó volt, ami akár nagyon jó termést is lehetővé tett volna.

Tavasszal azonban páratlanul sokszor, 15-18 alkalommal alakult ki éjszakai fagy, így minden termőhely, minden fajtája, minden érzékeny fenológiai fázisban elszenvedett egy vagy több erős fagyhatást.

– A számtalan hideghatás okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését – fogalmazott dr. Apáti Ferenc, majd hozzátette, az idén 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését (2007. évi 47 ezer tonna) is.

– Hatfajta szilvát ter­mesztek, de ebből háromfajta szinte teljesen elfagyott a tavasszal, csak a President, a Lepotica és a Stanley úszta meg – mondta el lapunk érdeklődésére a Szamossályiban gazdálkodó Ács József, aki éppen amiatt, hogy az idén kevesebb lesz a szilva, jó felvásárlási árban bízik.

– Ha az exportszilva indulóára száz forint körül alakulna, akkor olyan nagy baj már nem lehet. A Lepotica fajtát a hónap végén a tervek szerint elkezdjük szüretelni – tette hozzá az ötvenesztendős gazdálkodó, aki elmondta, először az exportpiac indul majd be, nekik ugyanis a félérett szilva is megfelelő.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában