Baktalórántháza

2020.07.14. 17:00

Közös célokért dolgoznak

Az agrárium és a gasztronómia nem működhetnek egymás nélkül.

Fotó: Dodó Ferenc

– Nem előzmények nélküli a mostani aláírás, hiszen eddig is számos területen segítettük egymás munkáját – mondta kedden a baktalórántházi Fenyves Hotelban Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, mielőtt aláírta az együttműködési megállapodást Krivács Andrással, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnökével.

– Az agrárium és a gasztronómia nem működhetnek egymás nélkül – fogalmazott, majd a két szervezet közötti korábbi együttműködésről is beszélt.

Találkozási lehetőség

– Tavaly egy országos roadshow keretében minden megyébe eljutottunk, és találkozási lehetőségeket teremtettünk az agrárszektor szereplői és a vendéglátásban, turizmusban dolgozók számára, hogy a szakemberek beszélgethessenek egymással az igényekről, a lehetőségekről. Az MNGSZ és a kamara céljai közösek: azt szeretnénk, ha hazai, egészséges, jó minőségű és finom alapanyagokból készülő ételek kerülnének a fogyasztók elé.

– De közös cél az is, hogy a gasztronómia területén dolgozók őrizzék meg a hagyományainkat, építsenek azokra, valamint ismerjék meg a legmodernebb megoldásokat is, hiszen azok új lehetőségeket nyitnak előttünk. Azt kérem, küldjék el nekünk az igényeiket, kéréseiket, hogy módosíthassuk az előállítási folyamatokat vagy akár a termékeket is. Abban bízom, hogy a megállapodás a kamarát és a gasztronómiai szövetséget egyaránt segíti majd – zárta gondolatait Éder Tamás.

Közös célok

– Egymás mellett harcolunk a szakma érdekeiért – jelentette ki az eseményen a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László. – Azért dolgozunk, hogy megszűnjenek a szakmai közeget sújtó jogszabályi anomáliák, ennek érdekében tárgyalunk a törvényhozókkal és az azt betartató szervezetekkel. Számos érthetetlen szabály a fogyasztókat is érinti: nehezen megmagyarázható, miért van a fagylalton 5, illetve 27 százalékos adó attól függően, hogy azt a család elviszi vagy az adott helyen leülve fogyasztja el. Legutóbb például az Artisjus-szal kellett egyeztetni: nem értettük, hogy a veszélyhelyzet alatt, amikor minden étteremnek be kellett zárnia, miért kötelezik a vendéglátóhelyeket arra, hogy jogdíjat fizessenek – nekik nem jutott eszükbe, hogy ezt felfüggesszék, de figyelmeztettük őket, és ez a gond megoldódott. Az ilyen és ehhez hasonló problémák kiküszöbölésére szeretnénk megalkotni egy etikai kódexet, és abban rögzíteni a legfontosabb szabályokat – mondta Kovács László, aki a pandémiás helyzetről is beszélt.

A fővárosban nagy a baj

– Vidéken talán kevésbé érzékelhető, hogy mekkora a baj, de Budapesten ezt sokan a saját bőrükön érzik. Külföldről nem érkeznek turisták, az üzletek és éttermek próbálják túlélni a hatalmas forgalomkiesést, de félő, hogy ez sokaknak nem fog sikerülni. Ebben a helyzetben kiderült, hogy a magyar vendég jobb, mint a külföldi, hiszen ők legalább itt vannak – tette hozzá.

Az MNGSZ küldöttgyűlésén az elnököt és az elnökség tagjait is megválasztották: a résztvevők egyhangú döntése alapján újabb két évig az eddigi elnök, Krivács András vezetheti a szakmai szövetséget.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában