utazás

2020.07.18. 15:30

Nosztalgia a falu iránt

A családok a természethez közel, senkitől sem zavartatva kapcsolódhatnak ki.

Fotó: Dodó Ferenc

A koronavírus-járvány szinte azonnal padlóra küldte a turizmus és vendéglátás ágazatát, s bár a járvány kirobbanásakor sokan temették a szezont, a falusi turizmus kimagasló vendégszámmal büszkélkedhet.

– A falusi turizmus ágazata nem nullázódott le, hiszen nem volt jellemző, hogy keleten külföldi vendégeket fogadjanak. Az emberek vidéken a természethez közel kapcsolódhatnak ki, egy család tágas apartmant, esetleg házat bérelhet, így nem zavarja őket senki, s nem kell másokkal érintkezni – tudtuk meg prof. dr. Hanusz Árpádtól, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete elnökétől.

A Nyíregyházi Egyetem egykori oktatóját a megyénkbeli turizmus varázsáról és a benne rejlő lehetőségekről kérdeztük, s elmondta, a megyénk vendégei általában városi emberek, akiket vagy a nosztalgia vezérel vidékre, vagy a gyerekeiknek szeretnék megmutatni a falusi életet.

– Kialakult egy jelentős réteg hazánkban, ami az „Ismerd meg hazádat!” szellemében egy-egy tájegységre kíváncsi. Őket elsősorban a csomagajánlatok érdeklik, amik csillagtúrák keretében ismertetik meg az adott táj­egységet − tette hozzá.

A vidéki csillagtúrák programjai nagyon hasonlóak azon utakhoz, melyeken a magyarok kibéreltek egy külföldi apartmant, és onnan kiindulva fedezték fel a környező településeket, csupán annyi a különbség, hogy mindezt belföldön teszik.

Közkedvelt attrakciók

– Megyénkben a vízparti települések vendégházai a legnépszerűbbek, de kevés olyan ember van, aki az egész napját a vízparton tölti. A vendégek szívesen ismerik meg az épített örökségeket, aktív turisztikai látnivalókat, melyekkel Szatmár, Bereg vagy a nyíri Mezőség rendelkezik. Az igények korosztályonként változóak, a fiatalokon azonban csodálkozom, hiszen hiányzik belőlük az indíttatás, hogy megismerjék hazánk tájait, inkább külföldre vágynak – tudtuk meg prof. dr. Hanusz Árpádtól, aki a falusi turizmus hiányosságairól is beszélt.

– Az üdülőhajózás beindításával nagyot lépne előre a vidéki turizmus, hiszen a hajókon is ellátást kell biztosítani a kikapcsolódni vágyóknak. A falusi vendégasztal is fejlesztésre szorul még, jelenleg csak kevés helyen lehet étkezni. Kezd beindulni a munkamegosztás a vendéglátók között, óriási előrelépés lenne, ha egy vendégház nem csupán a saját vendégeinek, hanem a faluba látogató többi turistának is tudna étkezést biztosítani. Fontos lenne az éttermi ellátás, de az emberek sokkal jobban vágynak a helyi ízekre – ennek még fejlődnie kell a térségünkben – árulta el az elnök.

– Amikor a koronavírus-járványhelyzet véget ért, és enyhültek a korlátozások, érezhetően megnőtt az érdeklődés az ifjúsági üdülő és a magánszállások iránt. A településünk honlapján megtalálhatóak ezek a helyek, sokan internetes felületen foglaltak, de a visszatérő vendégek felhívták az általuk elmentett számokat, és időben leegyeztették, hogy mettől meddig nyaralnának.

Most ki lehet tenni a „Megtelt!”-táblákat, jóformán szeptember első hetéig lekötötték a szálláshelyeket

– említette Danó Sándor, Tivadar vendégszerető polgármestere.

– Az ország különböző pontjairól érkeznek, zömmel Budapestről és más nagyobb városokból. Vágynak a falusi környezetre. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a környék bővelkedik természeti és kulturális kincsekben, értékekben. Ami aggasztó, az a vízi turizmus. Több árhullám vonult már végig a Tiszán. Mivel most itt tilos fürdőzni, egyéb időtöltés után kell nézniük a nyaralóknak. A tarpai szárazmalomtól a túristvándi vízimalomig szebbnél szebb dolgokat láthatnak. Tökéletesen alkalmas kirándulásra ez a vidék. Megkóstolhatják a kötött tésztalevest, a töltött káposztát, a felső-tiszai halászlevet vagy a lapcsánkát.

Nem kedvez az időjárás

Nagyon közkedvelt hely Leveleken a víztározó melletti Tamás Bátya Kunyhója, amely vendéglőként, vendégházként és kempingként is működik, de üzemeltető-tulajdonosa, Kondor Tamás nem volt túl rózsás kedvében, amikor megkerestük. Összesen 27 éve viszik ezt a vállalkozást, a mostani év viszont alulmúlta a tavalyit.

– Sajnos, a koronavírus miatt nyitni is később tudtunk, és az időjárás sem túl jó hozzánk – panaszolta, pedig a ma már nyugdíjas házaspár mindent megtesz, hogy jól érezze magát a vendég. Napi háromszori étkezést biztosítanak, az étlapjuk változatos, hozzájuk vegetáriánusok is érkezhetnek, a négyágyas, galériás szobák kényelmesek, és az 50 vendég befogadására képes kemping is szépen gondozott.

– Itt a legfőbb attrakció a fürdési lehetőség, de mivel a víz a hideg éjszakák miatt mindössze 21 fokos, kihasználni ezt se nagyon lehet – tudtuk meg. Ezzel együtt egy budapesti házaspár pihent éppen a vendégházban a megkeresésünkkor, ami azt is mutatja, hogy zömében magyar családok, barátok vagy barátnők veszik igénybe a szolgáltatást csoportosan.

– Persze, ha jönnek, a külföldi vendégeket pedig elvitte az autópálya – legyintett a 68 éves gazda. – Néha már ott tartunk, hogy feladjuk, de sajnos a gyermekeinknek is megvan a saját életük, és jó, ha elvétve hétvégén be tudnak segíteni – tette még hozzá Tamás bátya, aki 25 éven át zöldségesként is dolgozott, és mindmáig hajnalban kel.

MI, LTL, MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában