Magy, Ramocsaháza

2020.08.14. 10:09

Átlagos zöldségtermés várható

Ebben az évben hazánkban 80–83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabad földön.

A fólia alatt termesztett paprikára kevésbé van hatással az időjárás

Fotó: MW-archív

A tavalyihoz hasonlóan az idén is átlagos évre számít a zöldségtermesztésben a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, ám a közleménye szerint ez a jelenlegi helyzet, a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Ebben az évben hazánkban 80–83 ezer hektáron ter­mesztenek zöldséget szabad földön, hajtatást pedig 3500 hektáron végeznek a gazdák. A magyar zöldségtermés átlagos éves mennyisége 1,6–1,8 millió tonna. A frisspiaci paprika, paradicsom, kígyó­uborka termesztése ma már 90 százalékban fedett térben (üvegház, fólia) történik, ezért e kultúrákra kevésbé van hatással az időjárás.

Nem kedvezett

Sajnos hazánkban tovább csökkent a szabadföldi étkezési paprika termőterülete, immár 600 hektár alatt van, fűszerpaprikáé pedig 1800–2000 hektár között van. Az eddigi hűvös, csapadékos idő nem kedvezett a növények fejlődésének. Sok területen ütötte fel a fejét baktériumos és gombás megbetegedés, helyenként komolyabb vírusfertőzéssel is találkozni. Nagy javulás itt már nem várható, amennyiben a nyár hátralévő felében kedvezően alakul az időjárás, akkor is csak közepes lehet a termés mennyisége. Tavaly 18 ezer tonna szabadföldi étkezési paprika termett és 19 ezer tonna volt a fűszerpaprika betakarított mennyisége.

Tóth Györgyné Magyon gazdálkodik, főleg kukoricával és lucernával foglalkozik, de „kicsiben”, fél hektáron fűszerpaprikát is termeszt. Mint lapunknak elmondta, nem lett jó az idei termés, sok volt az eső, a belvíz pedig kimosta a palántákat. – Ezeket fólia alatt nevelgettük, de már szabad földbe ültettük ki, így a fűszerpaprikám érzékeny az időjárásra. A szedés, szárítás és a darálás után helyben értékesítjük a termést – tette hozzá a magyi őstermelő.

Az almámat gyakorlatilag teljesen tönkretette a június eleji jégeső, az egy hektáron termő étkezési paprikám nem szenvedett akkora kárt

– ezt már a Ramocsaházán élő és ott gazdálkodó Málik Pálné mondta lapunknak. Hozzátette, a kárszakértő szerint az almaültetvényében csak 36 százalékos kár keletkezett, ezt azonban ő nem fogadta el.

– Azt ígérte a biztosító, hogy hamarosan küld egy másik szakértőt – emelte ki Málik Pálné, akitől megtudtuk: a paprika betakarítását két hete kezdték el, a termést a miskolci piacon adják el, eddig, minőségtől függően, 200–250 forint közt keltek el a ramocsaházai paprikák.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában