Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara

2020.08.18. 13:08

Jó buli lehet a gazdálkodás

A Mátészalkán megrendezett „Szakmakóstoló” héten traktort is vezethettek a fiatalok.

A „Szakmakóstoló” hétnek a mátészalkai Baross-iskola adott otthont

Forrás: IMRÉCZINÉ LUKÁCS EDIT ARCHÍVUMÁBÓL

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága az idén a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal közösen szervezte meg a „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, melynek fókuszába a mezőgazdasági gépész szakma került. Rácz Imre, a NAK megyei elnöke foglalta össze lapunknak a mögöttünk hagyott hét eseményeit.

Fémipari kéziszerszámok

Mint azt elmondta, az első nap ismerkedéssel indult és műhelymunkákkal folytatódott, ahol fémipari kéziszerszámok használatával ismerkedtek meg a pályaválasztás előtt álló diákok. Az egyéni foglalkozás során egyszerű munkadarabokat állítottak elő (fűrészeléssel, fúrással, reszeléssel) a fiatalok. Délután egy fejlesztőpedagógus irányításával a gyerekekre önismereti és csapat­építő foglalkozás várt, amely ­közösségkovácsoló erővel bírt.

– A második napon a nyíregyházi Agroker Holding Zrt. látta vendégül a diákokat, akik a cég bemutatása után a precíziós gazdálkodásról hallhattak előadást, majd erő- és munkagépekkel ismerkedhettek meg. Miután visszatértek a mátészalkai bázisra, egy csapatverseny keretében kérdéseket kellett megválaszolniuk az Agrokernél hallottakkal és látottakkal kapcsolatban – tájékoztatott Rácz Imre.

Hozzátette, szerdán a tanulók „elmerülhettek” a trak­torvezetés rejtelmeiben, mint azt a NAK megyei elnöke elmondta, ebben mindenki nagy lelkesedéssel vett részt. – Ebéd után mezőgazdász totó kitöltése, traktoros ügyességi verseny és egy traktoros szimulátor kipróbálása ­következett – folytatta Rácz Imre.

A „Szakmakóstoló” pályaorientációs hét résztvevői csütörtökön megtanulhatták, szerkezetileg hogyan is épül fel egy arató-cséplő gép, illetve hogyan kell azt szakszerűen üzemeltetni, sőt az automatikus kormányzás alapjait is elsajátíthatták.

A tanultakat ezután gyakorlatba ültethették át a diákok, ugyanis egy szántáselmunkálási feladat várt rájuk, mikor is egy kis parcellát kellett kitárcsázniuk. Délután következett egy speciális kvízjáték, melynek a T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ- és műszaki ismeretek megismerése volt a célja.

– Az utolsó napon, pénteken az erdészeti és kertészeti kisgépek szerkezeti felépítése és üzemeltetése került a fókuszba, ennek a napnak a jelmondata ez volt: egy jó gépész keze aranyat ér! – mondta Rácz Imre, akitől megtudtuk, péntek délután még egy vetélkedő várt a gyerekekre, ide a szervezők meghívták a szülőket is, akiknek a jelenlétében a gyerekek beszámolhattak arról, mit „tanultak” a héten, illetve miért lehet a számukra vonzó a mezőgépész­szakma.

– A heti program végrehajtásában nagy lendületet és iránymutatást adott Nagy István agrárminiszter napokban tett kijelentése, miszerint „el kell hitetnünk a fiatalokkal, hogy a gazdálkodás jó buli” – zárta a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában