önzetlen adomány

2020.08.06. 18:44

Megyénkben is várnak felajánlásokat

Tavaly közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban.

Megyénkben a búzaadományokat hat helyszínen várják

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: MW-ARCHÍV

A nemzeti összetartozás évében, 2020-ban is összefognak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. A Magyarok Kenyere program az idén tízéves, országszerte ezúttal 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, melyeket 20 malomban őrölnek majd meg. Tavaly 5668 határon inneni és túli magyar gazdálkodó adományozott – közel 800 tonnányi – búzát a nemes kezdeményezés keretében.

Rászoruló szervezeteknek

– 2019-ben megyei rekordot döntöttünk, 171 adományozónk volt, 34 tonna búza gyűlt össze, amiből végül közel 22 tonnányi liszt készült el, amit pedig 15 rászoruló szervezet részére osztottuk szét – tekintett vissza az előző esztendő eredményeire Rácz Imre, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke, aki lapunk érdeklődésére elmondta, az idén is hat gyűjtőponton (a cikk keretes anyagában olvashatóak a pontos helyszínek) várják a felajánlásokat, s az idén is a Nyírség-Hasso Kft. őrli meg a búzát.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása.

A kezdeményezésben Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyermekeket segítő szervezetek számára.

A tavalyi gyűjtés országszerte is az addigi legjobb ­számokat „hozta”: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 800 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli ­gyermekeknek, rászorulóknak. Az idén az ­étkezésibúza-adományokat augusztus 20-ig 89 hazai gyűjtőponton adhatják le a gazdák, emellett pénzadományok felajánlására is van lehetőség.

Búza helyett pénzt

Az Újfehértói Aranykalászos Gazdakör felhagyott a hagyományokkal, az idén ugyanis úgy döntött, hogy nem búzát, hanem pénzt gyűjt.

Eddig közel kétszázezer forint van a „kasszában”, de még nem ért végéhez a gyűjtés

– tájékoztatta lapunkat Elek László, a gazdakör elnöke. Elmondta, hogy ez az összeg nagyjából harminc felajánlónak köszönhetően jött össze, átlagban öt- és tízezer forintos adományok érkeztek.

– A gyűjtés végén összegyűlt összegből búzát vásárolunk – tette hozzá az újfehértói férfi, aki természetesen ő maga is gazdálkodik, juhokat tart, illetve napraforgót, kukoricát és lucernát termeszt. Mint lapunknak kifejtette, ez a mostani év nem a mezőgazdászok éve volt.

– A vetési időszak rendkívül száraz volt, szinte a porba vetettek a gazdák, ahogy a kelés sem volt egyenletes, a betakarítást pedig a sok eső és a belvíz hátráltatta – tudtuk meg Elek Lászlótól.

TG


Megyei gyűjtőpontok

Apagyi Sütőüzem Kft., 4553 Apagy 0123/22. hrsz., Bakti János

Nyír-Gabona Kft., 4320 Nagykálló, Bátor u. 43., Rácz István

Vetőmag és Szárító Kft., 4466 Tímár, Lehel u. 21., Pásztor András

Ifj. Rácz Imre, 4233 Balkány, Dózsa György út 17.

D. Pethe István, 4933 Beregsurány, Árpád u. 77.

Bátortrade Kft., 4300 Nyírbátor, Árpád utca 156/a, Petis Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában