Biri

2020.09.17. 12:40

Aratják a napraforgót

A héten kezdte meg a napraforgó betakarítását Herczku Tamás.

Megyénkben is elkezdődött a napraforgó betakarítása

Fotó: MW-archív

Gyerekkora óta foglalkozik a mezőgazdasággal a Biriben élő Herczku Tamás, eleinte csak gyümölcsöt (alma, meggy, őszibarack) termesztett, majd belefogott a szántóföldi növénytermesztésbe is.

Elmarad a tavalyitól

– A héten kezdtük el a napraforgó betakarítását, sajnos nem túl biztatóak az első eredmények. A hektáronkénti átlag 18 és 28 mázsa közt mozog, ez messze elmarad a tavalyi 30–35-ös mázsához képest – fogalmazott lapunknak Herczku Tamás, aki 2008 óta foglalkozik napraforgóval, jelenleg negyvenöt hektáron termeszti a növényt. Hozzátette, a minőséget tekintve is jobbra számítottak, kicsik a bugák és a szemek, ahogy az olajtartalom is elmarad az optimálistól, pedig, mint azt a biri gazda kiemelte, a beporzással nem volt semmi gond, a dongók szépen rájártak a napraforgóra.

– Sajnos a kelleténél több csapadékot kapott a „forgó”, ez okozhatta a minőségromlást – mondta a családi gazdaságot vezető férfi, aki az árakról azt mondta, hogy „most kezdenek emelkedni”.

– Én még tavasszal le­szerződtem egy 103 ezer forint/tonnás árra, most talán egy kicsivel feljebb kúszott a felvásárlási ár. Azt szokták mondani, hogy egy 100 ezer forint fölötti árral és egy 25 mázsa/hektáros termésátlaggal már nem veszteséges a termesztés, sajnos úgy néz ki, hogy én most ettől a termés­átlagtól elmaradok – közölte lapunkkal Herczku Tamás, akitől megtudtuk azt is, hogy a napraforgóját a Kemoker csoport vásárolja fel, a betakarítással pedig várhatóan a jövő héten végeznek.

Állatokat is tart

A Biriben élő gazdának a gyümölccsel sem volt szerencséje, a barackfái mind elfagytak, almája is kevés lesz, a szezonját talán a csemegekukorica mentheti meg.

– Termesztek búzát és repcét is, de állatokat is tartok, van ötven darab birkám – sorolta Herczku Tamás.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában