Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.26. 20:00

Csupán egy százalék, de nagy segítség

Több mint ezer megyei civil szervezet kapott pénzt az egy százalékokból.

A Magyarországon adózó magánszemélyek és vállalkozók több mint húsz éve élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy befizetett jövedelemadójuk 1 százalékát egy nonprofit szervezetnek, újabb 1 százalékát pedig valamelyik egyháznak ajánlják fel. Tavaly 1,69 millió magánszemély döntött úgy, hogy valamilyen civil szervezethez juttatja el adójának egy százalékát – ezen a módon 8,7 milliárd forinttal gazdagodtak az alapítványok, egyesületek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán fent van a lista, amelyből kiderül: ebben az évben az adózók 27 854 hazai alapítvány, civil szervezet javára ajánlották fel az egy százalékot.

Az összesítésben 1109 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyesületet találtunk, amelyek megközelítőleg 250 millió forintot fordíthatnak céljaik megvalósítására az egy százalékoknak köszönhetően.

A legnagyobb összeget a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány kapta: az adózók jóvoltából 29,8 millió forintot költhetnek a hozzájuk került kutyák, cicák gondozására. Az Alapítvány a Rákos Gyermekekért 6,7 millió, az Ugat-lak Közhasznú Alapítvány pedig 6,6 millió forintot kapott – ők a megyei dobogósok.

Továbbképzéseket szerveznek

A Magyar Asztma Nővérek Országos Egyesülete 224 ezer forintot kapott – a nyíregyházi székhelyű szervezet tevékenysége nem korlátozódik szűkebb pátriánkra: az ország minden részében élnek egyesületi tagok. Immár 25 éve működnek, az egy százalékokból érkező forintok mindig nagy segítséget jelentettek a programjaik szervezéséhez.

– Fontos feladatunk a szakdolgozók tudásának bővítése, ennek érdekében továbbképzéseket szervezünk – mondta lapunknak Imru Ibolya, az egyesület elnöke, akitől megtudtuk: a pályázatokon nyert forrásokat és az egy százalékból befolyt összeget minden évben az előadók tiszteletdíjára, a terembérlésre, a résztvevők ellátására fordítják. Az idén, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, szeretnék megünnepelni fennállásuk negyedszázados jubileumát, a most kapott összegből erre is költenének.

Koncertek és előadások

Az AcapellArt Énekegyüttes 2013-ban jött létre, mind a hat énekes a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjaként és a Cantemus kóruscsalád kórusainak énekeseként nőtt fel. A többek között az együttes tagjaiból alakult AcapellArt Egyesület 2016 májusában alakult, tavaly ősz óta közhasznú státuszban működnek, az idén kaptak először pénzt a felajánlott egy százaléknak köszönhetően.

A céljuk a hagyományőrzés, a gyermek- és ifjúsági korosztály zeneművészetre fogékony nézővé nevelése, a kreatív készségek fejlesztésére irányuló zenepedagógiai foglalkozások lebonyolítása – ennek érdekében előadásokat, koncerteket tartanak.

Tavaly februárban egy 25 koncertből álló, a magyar kulturális örökség ápolását célzó, az ifjúság zenei nevelését elősegítő koncertsorozatot tartottak – tudtuk meg Nagy Attilától, az egyesület elnökétől, aki elmondta: most, amikor a járványhelyzet miatt nem tarthatnak koncerteket, az egy százalékból befolyt 120 ezer forint különösen nagy segítséget jelent nekik.

SZA

Címkék#adó#NAV
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában