mezőgazdaság

2020.09.24. 15:55

Jó éve lehet a kukoricának

A napraforgó hetven százalékát vágták le eddig a gazdák.

Automatikusan generált description

Forrás: MW-archív

A kalászosok – úgymint a búza, az árpa, a tritikálé és a zab – aratása már hetekkel korábban befejeződött, jelenleg az őszi betakarítású növények (napraforgó, kukorica) adnak munkát a megyei gazdálkodóknak. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke lapunknak elmondta, a napraforgó megyei vetésterülete a tavalyihoz képest jelentősen megnövekedett (48 746 hektár jelenleg), a növények a kellő időben lehulló csapadéknak és a napsütéses órák megfelelő számának köszönhetően szépen fejlődtek.

– Az „első körben” a sérült, úgynevezett kényszeredett táblákat vágták a gazdálkodók, majd a múlt héten már az érett üzemi táblák is sorra kerültek, eddig az összterület több mint hetven százalékát sikerült már levágni – fogalmazott Rácz Imre, majd hozzátette: az elmúlt héten az időjárás sem akadályozta a betakarítást. A megyei elnök szerint a 2,75 tonna/hektáros realizált hozam sajnos jelentősen elmarad a várakozásoktól. Szinte általánossá válik, hogy az üzemi táblákon is nagy arányban tapasztalnak a gazdák üres kaszatot, illetve kevésbé telt szemeket. Az agrárium szereplőinek véleménye szerint ez lehet a gyenge beporzás eredménye, valamint okozhatja ezt a helyenkénti nagy mennyiségű csapadék tápanyagkimosó hatása is. A minőséget nézve az olajtartalom 48 és 54 százalék között mozog, ez pedig kedvező, 10 százalék alatti nedvességtartalommal párosul, míg a jelenlegi felvá­sárlási árak 100 és 122 ezer forint/tonna között alakulnak.

Kedvező időjárás

A kukorica idei vetésterülete 99 ezer 137 hektár – tért rá a másik jelentősebb őszi betakarítású növényfajtánkra Rácz Imre. Tájékoztatása szerint a növények a kedvező időjárás hatására utolérték magukat a fejlődésben, az első csövek jól termékenyültek, ez az állomány hatvan százalékánál a második csövek esetében is igaz volt, így nem ritka, hogy két-három darab cső van egy növényen. Az aszályt szinte mindenhol jól tolerálták a növények, de egyes helyeken maradtak hiányos, ritka kelésű állományok is, bizonyos területeken a barázdákban és a táblák mélyedéseiben helyenként felhőszakadás és belvíz okozta foltos kipusztulás tapasztalható. Sajnos, a nagy mennyiségű júniusi csapadék a földbe juttatott tápanyag egy részét kimosta, emiatt a táblák megsárgultak.

– A mostani helyzetben úgy tűnik, hogy jó éve lesz a kukoricának 9 tonna/hektár körüli átlaggal. A termés teljes érése elkezdődött, ennek a jelenlegi időjárás kimondottan kedvez. Savanyított szemestakarmánynak a harmincszázalékos nedvességű terményt veszi most a piac. Az idény elején 45 ezer forint/tonnás árral indultak a felvásárlók – zárta a mostani helyzetelemzést Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában