Balkány

2020.09.06. 11:30

Kevesebb dinnye termett az idén

A balkányi Szilágyi Mihály katasztrofális szezont zárt.

Hazánkban az idén 160 ezer tonna görögdinnye termett, ez tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület nagyobb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent – adta hírül az Agrárminisztérium.

Tarpataki Tamás egy közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal a termelők bizonytalanok voltak, hogy mennyi dinnyére lesz szükség. Az agrártárca helyettes államtitkára ezzel magyarázta, hogy a hazai termőterület a tavalyi ötezerről idén négyezer hektárra csökkent. Hozzátette, az, hogy a húszszázalékos termőterület-csökkenés mellett csak tízezer tonnával kevesebb lett a görögdinnye mennyisége, az a jó fajtaválasztásnak és a jó agrártechnológiának is köszönhető. Tarpataki Tamás szerint a hazai termés jó minőségű, a 160 ezer tonna mintegy hatvan százaléka exportra megy, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba.

Gyenge szezon

Az ültetés csúszása és a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítás is kitolódott, emiatt a görögdinnye elérhetősége is hosszabb lett, jó esetben szeptember végéig még lehet jó minőségű termést vásárolni az üzletekben. A fogyasztók átlagosan az 5–7 vagy 4–8 kilogrammos lédús finomságot keresik, egy ember 8–12 kilogrammot fogyaszt egy szezonban átlagosan.

A balkányi Szilágyi Mihály a katasztrófa szót használta akkor, mikor az idei dinnyeszezon értékelésére kértük.

– A szezon 75 forintos felvásárlási árral indult, mivel kevés volt a dinnye, azt gondoltuk, hogy marad ez az árszint, de nem így történt, most csupán 50 forintért veszik át – mondta a balkányi gazdálkodó, aki hat és fél hektáron termeszti a piros húsú gyümölcsöt.

Már a nyár elején, mikor leesett az a sok eső, lehetett látni, hogy nem lesz egy kiemelkedő szezonja az ágazatnak az idei. A mostani termésmennyiségem jóval elmaradt a tavalyitól, az idei eredményem 150 mázsa lett hektáronként

– tette hozzá Szilágyi Mihály, akinek véget is ért a betakarítás, ugyanis a maradék, még a földön maradt dinnyéje elkapta a fenésedés nevű betegséget, ezért eladhatatlanná vált.

– A minőséggel nem volt baj, de a kevés termés és az alacsony árak miatt nagyon gyenge szezont zártam – fogalmazott a balkányi gazda.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában