gazdaság

2020.09.29. 13:08

Munkáshotelt épít Szabolcsbákán és Nyírkarászon a Master Good

A fejlesztésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert állami támogatást az európai szinten ötödik legnagyobb csirke profilú élelmiszeripari vállalkozás.

Fotó: Pusztai Sándor

– Az országos átlaghoz viszonyítva gyorsabban javulnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felzárkózási mutatói a foglalkoztatásban, mint más országrészekben. Ez köszönhető mindazoknak a megyei vállalkozásoknak, ahol folyamatosan fejlesztenek és új munkahelyeket tudnak kínálni az itt élőknek – vezette fel Román István megyei kormánymegbízott azt a beruházást, amely tovább növelheti a megyében a foglalkoztatási szintet, sőt, minőségi munkaerőt hozhat a térségbe.

A Master Good cégcsoport Szabolcsbákán és Nyírkarászon felépülő munkásszállója egy cseppet sem fog hasonlítani az egykori, régi munkás szálláshelyekre

– szögezte le rögtön Bárány László, a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

Elmondta, hotel minőségben, a 21. századi igényeknek megfelelően kialakított apartmanokat húznak fel, kétágyas szobákkal, modern helyiségekkel, ahová szívesen eljönnek akár párok is együtt, az ország bármely pontjáról. A két, összesen 150 férőhelyes munkáshotelt magyar munkavállalókkal szeretnék feltölteni, nekik a kisvárdai üzemben kínálnak álláshelyeket.

– Cégünk az európai élelmiszeripari palettán az ötödik legnagyobb csirkés-profilú vállalkozás, 100 százalékban integrált cégcsoport, amelynek építőkövei 95 százalékban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötődnek. Mintegy ötszáz megyei gabonatermelővel állunk kapcsolatban, ők a mi finanszírozásunkkal termelnek gabonát, majd a felvásárolt gabonából a nyírmadai új takarmánykeverő üzemünkben 380 ezer tonna tápot állítunk elő. A petneházi keltetőből kikerülő csirkéket szabolcsi telepeken hizlaljuk, a baromfitartó-telepekkel szoros kapcsolatban vagyunk. A kisvárdai üzembe „bemasírozó” csirkékből hetente másfél millió darabot vágunk le, óránként ez a mennyiség 15 ezer darabot jelent – ecsetelte a cégóriás az egymásra épülő, komplex termelési folyamatokat, az ország legnagyobb baromfi-feldolgozójának kapacitását Bárány László. Ezzel felvázolta azt is, hogy az ágazatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégnek miért is fontos tartópillére a stabil és minőségi munkaerő megléte.

Az automatizálásban hatalmasat léptünk előre, a korszerű gépekhez pedig szakképzett munkaerőre is szükségünk van, ezért elsősorban műszaki szakembereket keresünk majd, a robotokhoz kellenek irányítófelügyelők, műszerészek, és egy-egy területen betanított munkásokat is felveszünk.

– A kisvárdai üzemben heti 6 napot két műszakos munkarendben kell dolgozni, megadjuk a versenyképes fizetést, a béren kívüli juttatásokba különböző ösztönző elemeket is beépítünk. Az évek során azt vettük észre, hogy eltűnik körülöttünk a szakképzett munkaerő, majd a meglévő mennyisége is fogy. Ekkora kapacitásvállalás mellett 5-6 százaléknyi üres álláshely „behúzott kéziféket” jelentene, nem fejlődnénk, így hát a súlyos munkaerő-hiány elől előremenekülünk a munkáshotel-építéssel – fűzte hozzá az ügyvezető.

Ezt követően ünnepélyesen is átvette a beruházás-támogatásról szóló dokumentumot a kormánymegbízottól.

A két épület összköltsége 584 millió forint.

– Nagyívű gondolat, de szeretnénk, ha később ugyanezek a munkavállalók a kisvárdai térségben maradnának és a környéken telepednének le, rengeteg eladó ház, lakás van a környéken, számukra kidolgoznánk akár egy céges lakástámogatási formát is. Egyébként a két szállást úgy alakítjuk ki, hogy az övezetükben fekvő több ezer négyzetméteres kertek bizonyos részeit megművelhetik a dolgozók, egyrészt lesz hol tölteni szabadidejüket, másrészt a megtermelt haszon is az övék lehet, és ezzel is tehetnek környezetük megóvásáért.

Újságírói kérdésre elmondta, a Master Good Kft. folyamatban lévő fejlesztései jó ütemben haladnak, mint ismert, Petneházán új panírozóüzemet építenek, ezzel a magas hozzáadott értékű termékek gyártásában lépnek előre.

A cégnek sokat jelent a megye, mind az üzleti, mind a társadalmi közérzetük jó itt

– zárta gondolatait Bárány László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában