Nyíregyháza

2020.09.18. 11:08

Ősszel folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között keresik fel az összeírók a gazdákat.

– Megyénk kijelölt városaiban (Balkány, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Újfehértó, Vásárosnamény), továbbá a megyeszékhelyen, s e települések közigazgatási területein gazdálkodó agrárvállalkozókhoz kopogtatnak be ezen a hétvégén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megbízott összeírók.

Kötelező a válaszadás

Szombaton ugyanis folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos felvételből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke. A felmérés első, online kérdőíves szakasza júniusban volt.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban ezt 2019 ősze és 2021 tavasza között végzik el.

A KSH az idei összeírás során megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. A felmérés ­hazánkban összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széles körű elemzési lehetőséget biztosítanak majd.

– A következő évek hazai és EU-s támogatási és egyéb agrárszakmai döntéseihez szükségesek a pontos információk, így minden gazdálkodónak érdeke fűződik a kitöltéshez. Az adatok összesített formában, nyilvánosan is elérhetők lesznek, amelyek a gazdák döntéseit is segíthetik – mondta dr. Vuko­vich Gabriella, a KSH elnöke.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja. A részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé.

A mezőgazdasági összeírásról további információ elérhető a www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020 internetes oldalon.

GB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában