Káposzta

2020.10.14. 16:56

Az import letöri az árakat

Fekete Szabolcs hektáronként eddig 500 mázsa káposztát tudott betakarítani.

Fekete Szabolcs sem a termés mennyiségével, sem pedig az árakkal nem lehet elégedett

Forrás: KM-archív

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

– A termésmennyiségem sajnos elmaradt a tavalyitól, ugyanis az idén a káposztaföldemet több alkalommal is elverte a jég, majd a gyakori, heves zivatarok is megtizedelték a termést, ráadásul a sok eső miatt a különféle betegségek miatt szintén csökkent a termésmennyiség – összegezte lapunknak a káposztaszezon eddigi tapasztalatait a Ramocsaházán gazdálkodó Fekete Szabolcs. Hozzátette, sajnos a termelői ár is alacsonyabb a tavalyitól, nagyjából 25-30 százalékkal.

– Most egy kilogramm fejes káposztáért 150 forintot kapok, az előző évben ezért 200 forintot is adtak. A legnagyobb probléma az, hogy a lengyel import letöri a hazai árakat. Hiába kerül a piacra a magyar káposzta, és termelő bizakodik egy normális árban, a nagybani piacokon már réges-rég ott a lengyel káposzta. Sajnos ott tartok, hogy jó pár éve nem tárolok be télre káposztát, mert nem tudom rendes áron eladni – fogalmazott a fiatal ramocsaházi gazda. Elmondta, az idén május végén kezdték a káposzta betakarítását, ami eltarthat november végéig. Fekete Szabolcstól megtudtuk azt is, hogy hektáronként negyvenezer tövet ültettek el, az eddigi hozam nagyjából 500 mázsa hektáronként.

– Sajnos azóta küzdünk a külföldi import ellen, amióta beléptünk az unióba. Az importzöldségekkel nem is volna akkora baj, de azt nagyon is problémásnak tartom, ha valaki számla nélkül értékesíti – zárta gondolatait a gazdálkodó.

Tavaly kevés termett

Az EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol tavaly 13 százalékkal, 800 ezer tonnára csökkent a káposztatermés, ez kihatott az idei kínálatra is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon az elmúlt évtized legkisebb mennyisége (40,5 ezer tonna) termett tavaly fejes káposztából – olvasható a FruitVeB szakmaközi szervezet honlapján. A közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr, valamint a legnagyobb importőr is Hollandia volt 2019-ben. Az idei év első fél évében Hollandia (a kis kereslet miatt) 22 százalékkal, 41,8 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára, míg Lengyelország enyhén (2 százalékkal), 14,7 ezer tonnára növelte.

Magyarországra nagyjából duplaannyi káposzta szokott bekerülni, mint amennyi elhagyja az országot. 2019-ben a beszállított mennyiség 4,40 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,07 ezer tonna káposzta került.

Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal, 2,12 ezer tonnára csökkent. Mint az a FruitVeB tájékoz­ta­tásából kiderült, Hollandia most kevésbé aktív az uniós piacon – így hazánkban is –, míg a lengyelek erősítették pozícióikat – nálunk szintén, ebből az irányból 52 ­szá­zalékkal, 92,3 tonnára nőtt az import ebben az évben.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában