gazdaság

2020.10.13. 10:56

Csúcsminőség Nagydobosról

Filep László húsz esztendeje foglalkozik sütőtöktermesztéssel.

Filep László és felesége, Piroska nagydobosi fajtát termeszt

Fotó: Filep László archívuma

Az október-novemberi időszakban hagyományosan népszerű a sütőtökfogyasztás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „tökkörképe” szerint évről évre egyre több sütőtök fogy; a boltok, árusok nagy több­ségben hazai árut kínálnak, ami zömmel a Tiszántúlon terem.

Legnagyobb termőterület

Magyarországon – a terület­alapú támogatási adatok szerint – mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a nagydobosi, illetve jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange (sonkatök).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a sütőtököket április végén, május elején vetik. Jól alkalmazkodó, köztes növényként is termeszthető, így akár a kukoricásban is megél, ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékeny a fagyra, a gyökérzete kiterjedt. A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis akkor, amikor a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Magyarországon a fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma.

Filep László és felesége, Piroska nagydobosi fajtát termeszt | Fotó: Filep László archívuma

A nagydobosi Filep László húsz éve foglalkozik sütőtöktermesztéssel, mint lapunknak elmondta, az évek során sikerült kitapasztalni, hogy mi szükséges a csúcsminőség eléréséhez. – A két évtized alatt minden lehető hibát elkövettem, mára viszont sikerült odáig jutni, hogy naponta 50-60 csomagot adunk fel a feleségemmel az ország különböző pontjaira. Mi csak a nagydobosi fajtával foglalkozunk. Tíz hektáron termesztjük a sütőtököt, szerencsére a fagyok után ültettük el a palántákat. A tök a gyenge homokföldet szereti, ebbe le tudja engedni a másodlagos gyökereit – mondta lapunknak Filep László, majd hozzátette: az idei termésátlag 150 mázsa/hektár körül alakulhat, ami szerinte jónak mondható.

TG, NAK.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!