Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.28. 17:30

Nem torpannak meg, beruháznak a cégek

Harminchét megyei vállalkozás jelentett be beruházási szándékot.

Fotós: Livepoint

A koronavírus a gazdaság szinte minden ágazatára hatással van, legyen szó a turizmusról, iparról vagy a mezőgazdaságról, ám éppen ezért örömteli, hogy vannak olyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégek, vállalkozások, melyek ebben a nehéz időszakban is fejleszteni tudnak.

A világjárvány gazdasági válságot idézett elő. A recesszió nagyon sok ember megélhetését veszélyezteti, és a gazdaság fejlődését is visszafogta világszerte. A veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatban a magyar kormány úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség elleni harcot finanszírozza, ezért támogatják azokat a vállalatokat, amelyek ebben a nehéz helyzetben is kapacitást szeretnének bővíteni, új technológiát bevezetni vagy új gépeket vásárolni.

A Mátészalkai Sütőipari Kft. beruházásához 265 millió forintos forrást biztosít az állam, az erről szóló támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át a vállalkozásnak szeptemberben | Fotó: KKM-archív

A magyar kormány támogatja azokat a vállalkozásokat, melyek a járvány ideje alatt is szeretnének előrelépni, bővíteni az álláshelyeket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében harminchét megyei vállalkozás jelentett be beruházási szándékot 18 milliárd forint összegben, a kilencmilliárdos kormányzati támogatás segítségével 6420 munkahely megvédésére nyílik lehetőség – fogalmazott korábban Szijjártó Péter kül­gazdasági és külügyminiszter, amikor szeptember elején több megyei vállalkozásnak nyújtott át támogatási szerződéseket beruházásaikhoz.

Lépésről lépésre

A villamosipari és gépészeti kivitelezéssel foglalkozó Industrial Electric Bau Kft. nyíregyházi telephelyén Varga Mihály pénzügyminiszter és Labanics István ügyvezető igazgató még az idén július végén írt alá egy 42 millió forintról szóló támogatási szerződést.

A huszonhét alkalmazottat foglalkoztató cég tizenhárom éve alakult, igyekszik lépésről lépésre fejlődni, hosszabb távú terveik közt szerepel a robotizálás és az automatizálás fejlesztése, a 42 milliós kormányzati támogatásból pedig a CNC-megmunkálást emelnék új szintre. A júliusi rendezvényen Varga Mihály így fogalmazott: Magyarországnak olyan vállalkozásokra, cégekre van szüksége, amelyeknek van határozott jövőképük, elképzelésük, tudják, honnan hova akarnak eljutni.

A kormány támogatja az ilyen cégeket. Mi nem azt szeretnénk megmondani, hogy mit és hogyan csináljanak a magyar vállalkozások, hanem partnereik kívánunk lenni

– emelte ki akkor a pénzügyminiszter.

– A CNC munkagépet azóta sikerült megvásárolnunk – jegyezte meg az ügyvezető, Labanics István, és hozzátette, a kollégák már dolgoznak is a nagy méretű acélszerkezetek megmunkálására alkalmas korszerű géppel.

Az önellátás képessége

– A fertőzés második hulláma rávilágít arra, hogy a hazai élelmiszeripar, az önellátás képessége soha nem volt annyira fontos, mint most – erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az idén szeptemberben Mátészalkán, a Mátészalkai Sütőipari Kft. telephelyén.

A cég egy 530 millió forint értékű beruházásba kezdett bele, ehhez 265 millió forint támogatást biztosít a magyar kormány, ezzel 62 munkahelyet védenek meg. A fejlesztéssel a cég a jövőben még egészségesebb termékeket állít elő, a kovászolás technológiát alkalmazó új kenyérvonal pedig egy új 1000 négyzetméteres csarnokban kaphat helyet.

Munkahelyeket teremtenek

Uniós pályázaton a Nyírségi Édesburgonya Zrt. 499 millió forintot nyert el. A cég belefogott a 41-es út mellett, Apagy közelében egy édesburgonya-feldolgozó üzem megépítésébe, a beruházás összköltsége 4 milliárd forint. Mint azt Hegedüs István cégvezető lapunknak korábban elmondta, az üzemben gluténmentes édesburgonyakekszet fognak előállítani, kilencven százalékban az európai piacot látják majd el, tíz százalékot vihet el a hazai piac.

Míg a mostani vírushelyzet alatt egyre több helyről hallani leépítésekről, kényszerszabadságolásról, átszervezésekről, addig mi fejlesztünk és munkahelyeket teremtünk

– erősítette meg terveit Hegedüs István, majd hozzátette, az első évben harmincöt új alkalmazottal bővülhetnek, amikor elérik a teljes kapacitást, reményeik szerint száz körüli létszámmal dolgoznak majd az apagyi feldolgozóüzemben. A cégvezető elmondta azt is, hogy az indulást ugyan az idén őszre tervezték, de a járványhelyzet miatt lassabban haladtak a munkálatok, így az üzemátadás várhatóan a jövő év elejére csúszik.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!