mátész

2020.10.31. 09:00

Világsiker csokiba mártva

Almaszirom- és aszaltmeggy-variációik három megmérettetésről kilenc első díjat hoztak.

Forrás: Nobilis

– A Novák Tibor alapította mátészalkai cég, a Nobilis Első Hazai Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. egy kis nyári konyhából nőtte ki magát, hatalmas forgalmat bonyolítva aszalt almából és meggyből. A tulajdonos az évek során lányai fiatalos lendületét, újítási hajlandóságát is a vállalkozás szolgálatába állította. A látványos fejlődés velejárójaként a cég közel hatvan dolgozót foglalkoztat, s a beszállító helyi kistermelők megélhetésében is szerepet játszik. Novák Tibor emberségét több alkalommal is elismerték, legutóbb a Férfiak Klubja 2018-as II. Gránit Oroszlán Példakép Díja felelős üzletember kategó­riájának győztesévé választották.

Példás érzékenység

A díjazott laudációjában többek között elhangzott: „Amikor a családi vállalkozás felszálló ágba került, Tibor tudta, hogy kötelessége van azok iránt, akiknek az élet nem tudta ezt a sikert nyújtani.

Megállapodást kötött az árva gyerekeket nevelő SOS Gyermekfaluval, és termékei árának bizonyos százalékát automatikusan oda utaltatja. A Kérlek Segíts Alapítvány támogatója, de rendszeresen segíti a mozgássérülteket, az egyházakat, a művészetet. Aki hozzá fordul – és arra érdemesnek bizonyul –, biztosan nem távozik üres kézzel. A határon túli magyarok szellemi gyarapodását, a mátészalkai kulturális közéletet hosszú évek óta támogatja. Teszi mindezt hivalkodás nélkül, alázattal, csendesen.”

Az időközben világhírnévre szert tett üzem – ahogy a cég vonzóan felhasználóbarát internetes honlapján is olvasható – a kitűnő ízharmóniájú gyümölcsféleségeket termő dél-nyírségi és szatmári táj­egység határvonalán fekszik, az alma, a szilva és a meggy hazájában.

Minőség felsőfokon

A termelés háttere jól szervezett, évtizedes kistermelői integrációból származik. A korszerű feldolgozóvonal, a megbecsült törzsgárda, valamint a szabadalmi oltalommal védett termelői eljárás szavatolja a termőtáj ízeinek megőrzését. A cég többféle minőségbiztosítási rendszert működtetve garantáltan megfelel a termékeivel szemben támasztott legmagasabb követelményeknek is.

A korábbi évekhez hasonlóan 2019 is bővelkedett sikerekben. A Mentes-M 2019-es versenyén négy első helyezést értek el: a jonatán­almaszirom mellett az étcsokoládés aszalt meggy, az étcsokoládés almaszirom és a gyerekeknek szánt Szalmaszál termékük kapta a rangos elismeréseket.

Ugyancsak négy elsőséggel büszkélkedhettek a Great Taste Awards 2019-es eredményhirdetésén. A jonatán-, a golden- és az étcsokoládés almaszirmukat, valamint az aszalt meggyüket díjazták arany csillaggal. Mivel három a magyar igazság, a joghurtos-fehér csokoládés aszalt meggyüket első helyezéssel jutalmazták az International Choco­late Awards kelet-európai versenyén.

Előnyükre fordítják

A Nobilis Zrt. 2019. évi gazdálkodásáról az interneten is közzétett pénzügyi helyzetjelentése szerint a cég nettó árbevétele tavaly több mint 1,2 milliárd forint volt. Vajon sikerül-e a tavalyi gazdasági eredményeket megismételni az időjárási anomáliáktól, ráadásul a világjárványtól terhes idei évben?

Lévén sikeres exportőr, a cégnél nincs ok borúlátásra.

– Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert az export növekszik, importált alapanyagot pedig alig használunk. Az almát, szilvát, meggyet nem árérzékeny piacra adjuk el, s ebben a szegmensben belföldi konkurensünk nincsen. Sosem elsősorban a számainkat figyeltük, hanem tettük a dolgunkat, azt pedig időről időre örömmel láttuk, hogy növekvő fázisban vagyunk.

– Amikor a koronavírus megjelent, arra törekedtünk, hogy ne gátat jelentsen, hanem az előnyünkre fordítsuk. Hogy a termékeink még inkább olyanok legyenek, amelyek a nehéz helyzetben hozzájárulnak az emberek ellenálló képességének stabilizálásához. Innen jött egy zöldség-gyümölcs párosítás ötlete is.

– Amikor az ember az effélékbe beleáll, akkor a hagyományos struktúrákat elhagyja, pedig ugye az árbevétel azokból jön. De egy új cél eléréséhez koncentrálni kell az erőforrásokat. Az idei újításaink robbanása csak a jövő évre várható, és én azt vetítem előre, hogy a cég jövedelmezőségi szintje töretlen marad – mondta el a cég gazdasági kilátásairól Novák Tibor.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában