uniós támogatások

2020.11.12. 15:29

A cél a fenntarthatóság

Az átmeneti időszakban is biztosított a különböző uniós támogatások kifizetése.

A megyei gazdálkodók megnyugodhatnak, az átmeneti években is biztosított mind a közvetlen, területalapú támogatás, mind a vidékfejlesztési támogatások folytatása

Forrás: Archív / Pusztai Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Érvényesítik a magyar érdekeket az európai uniós közös agrárpolitika (KAP) reformjáról szóló tárgyalásokban, ugyanakkor annak folyamatában „csak egy mérföldkő” volt a tagországok agrárminisztereinek október végi megállapodása a KAP 2023–2027 közötti szabályrendszeréről – adott lapunkon keresztül helyzetjelentést a megyei gazdáknak a közös agrárpolitikával kapcsolatos tárgyalássorozat jelenlegi állásáról Rácz Imre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette, hogy az új KAP 2023-tól indul, de az átmeneti években is lesz a közvetlen, területalapú támogatás, valamint a vidékfejlesztési támogatás.

Magasabb az eredetinél

– A közös agrárpolitika részaránya a 2021–2027 közötti időszakban ugyan visszaesik, de az Európai Bizottság eredeti javaslatával szemben nem csökken 30 százalék alá. A KAP-ot is magába foglaló fejezet főösszege 356,374 milliárd euró lenne a 2018-as árakon, ez 20 milliárddal magasabb az eredeti, 2018-as bizottsági javaslatnál. Ebből a környezet- és klímavédelmi célokra 40 százalékot kell majd felhasználni – mondta Rácz Imre.

A NAK megyei elnöke emlékeztetett, a területalapú támogatások nem egyforma mértékűek az unióban, de a cél, hogy minden tagállamban közelítsenek egymáshoz. A külső konvergenciát minden tagállam finanszírozná, emellett 2022-re 200, 2027-re pedig legalább 215 euróra nőne a közvetlen támogatások hektárra vetített átlaga. A mezőgazdasági tartalék első feltöltése a 2022-ben elvont, de fel nem használt forrásokból történne, az alap mérete 450 millió euró lenne folyó­áron. Rácz Imre hangsúlyozta, hogy a KAP reformcéljai fenntarthatóságalapúak, sőt az új közös politika azonban már nem a megfelelést, hanem a teljesítést mérné.

– A zöldelőírások most csak a kifizetések 30 százalékához kötöttek, a jövőben az összes közvetlen kifizetés előfeltételévé válnak majd. A vidékfejlesztési támogatások esetében valamennyi jelenlegi intézkedés támogatható marad, megmaradhat a vissza nem térítendő beruházási támogatások túlsúlya – jegyezte meg Rácz Imre.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy a támogatási összegek alappillére 2020 után a fenntarthatósági alapjövedelem-támogatás lesz, felváltva a jelenlegi SAPS és zöldítés jogcímeit. Erre a mai rendszerhez hasonlóan épülnek majd a kötelező és választható elemek, Rácz Imre példaként említette a termeléshez kötött, valamint kisgazdaságok támogatásait és az új elemként bevezetendő agroökológiai alapprogramot.

– Az új KAP 2023-tól indul, ugyanakkor az átmeneti években, így 2021-ben és 2022-ben is biztosított mind a közvetlen, területalapú támogatás, mind a vidékfejlesztési támogatások folytatása – nyomatékosított a megyei elnök, majd zárásképp hozzátette, hogy összességében az új KAP-ban a banki finanszírozás (előfinanszírozás, fedezetként történő beszámítás) szempontjából a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete várhatóan nem változik.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában