Mezőgazdaság

2020.11.17. 07:26

A vidéki térségben élőket támogatják

A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség.

20200923 Békéscsaba Négyhektáros, kőkemény lucernaföldön törték fel, munkálták el a talajt a békéscsabai Alfa-Gép Kft. szerdai, gyakorlati bemutatóján. A megjelentek láthatták azt is, hogy mennyire segíti a gép az embert a mai, modern mezőgazdaságban. Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap Békéscsaba Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap Képen: Bozó József, a Kígyós Agrár Kft. ügyvezetője és Bánfi János őstermelő

Forrás: BMH

Fotó: Bencsik Ádám

Az Agrárminisztérium a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelőtevékenységük fejlesztésére.

A 2,5 milliárd forint keret­összeggel megjelent pályázatra támogatási kérelmet olyan ős­termelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiak esetén székhelye, már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségekben (10 ezer fő alatti települések, tanyás térségekben pedig a 10 ezer fő feletti települések külterületei is) volt.

A támogatás igényelhető eszközvásárlásra, gépbeszerzésre, ültevénytelepítésre, állatvásárlásra vagy éppen kézműves élelmiszer-előállító tevékenységükhöz kapcsolódó üzemfejlesztésre. A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség, azonban a megvalósítási hely eltérhet például a székhelytől, de nem lehet vidéki térségen kívüli terület.

Igazolni kell

Fontos feltétel, hogy a támogatást igénylőnek igazolnia kell, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró STÉ (standard termelési érték), de legfeljebb 6000 euró STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezett, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és termékfeldolgozásból – olvasható az agrártárca honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában