mezőgazdaság

2020.11.26. 14:45

Eladhatatlan a burgonya

A koronavírus és a közmunkaprogram is rontja a piaci helyzetet.

zsákos krumpli a piacon

Forrás: Illusztráció/Dunántúli Napló

Fotó: AS

– Több fórumon is elmondtam már, hogy nagyobb termelői összefogásra, szervezettségre lenne szükség ahhoz, hogy a megyei gazdák értékesítési gondjai megoldódjanak. Ennek hiányát az idén a leginkább a burgonya sínylette meg – mondta Rácz Imre, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei elnöke, aki szerint a burgonyatermesztésnek a kilencvenes évek előtt megyénkben nagy hagyománya volt, manapság azonban ez közel sincs így.

Némileg növekedett

– Egyes pályázati feltételek a burgonyatermesztés során viszonylag könnyen teljesíthetőek, emiatt az elmúlt években némileg megnövekedett a termőterület, ezzel párhuzamosan azonban a piaci lehetőségek nem bővültek. A termesztéstechnológiai szint sem javult, így komoly értékesítési gondok léptek fel szerte az országban, a problémát pedig még tovább súlyosbította az unió más országaiból hazánkba zúduló importburgonya.

– A helyzetet csak tetézi, hogy a koronavírus a köz­étkeztetést is negatívan érinti, illetve sok étterem és turisztikai célpont is bezárt – fogalmazott Rácz Imre, aki lapunknak beszélt arról is, hogy amolyan tűzoltásként, a probléma mérséklése érdekében felkereste a megyei polgármestereket.

– Azt kértem tőlük, hogy vásároljanak az igencsak nyomott áron a hazai piacon ragadt burgonyából, és azzal egészítsék ki a lakosok részére kiosztani szánt karácsonyi ajándékcsomagot. Volt a felvetésemre fogadókészség, de akadtak az ötlettől mereven elzárkózó településvezetők is. Egy polgármester például konkrétan azt válaszolta, hogy ő nem fog megyei termelőtől vásárolni, hiszen a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében megtermesztik maguknak a burgonyát a helyi közmunkásokkal.

– Két éve küldtük el a témával kapcsolatos gondolatainkat, észrevételeinket a Belügyminisztériumnak, valamint az Agrárminisztériumnak. Azt javasoltuk, hogy az önkormányzatok ne a termelő-, hanem inkább a feldolgozótevékenységet végezzék. Sajnos, amit az egyik kezével ad az állam, gondolok itt a foglalkoztatást előremozdító közmunkaprogramra, a másik kezével elveszi, hisz a ténylegesen gazdálkodók piaci helyzete jelentősen romlik – fogalmazott Rácz Imre.

Az árak is alacsonyak

Veress Gergely régóta foglalkozik a gumós növénnyel, mint azt az újfehértói gazdálkodó lapunknak elmondta, minden bizonnyal a közmunkaprogram is közrejátszik a piac szűkülésében, de ez csak a probléma egy szelete.

– A koronavírus miatt bezártak az éttermek és leállt a turizmus, ez is nehezíti a helyzetet. Eladhatatlan jelenleg a krumpli, én is betároltam közel ezer mázsát. Az árak is rettenetesen alacsonyan vannak, úgy nagyjából negyven és ötven forint közt veszik át a burgonya kilóját – mondta lapunknak a gazda, aki szerint mindezek ellenére szükség van a közmunkaprogramra, mert az abban részt vevők így legalább munkához jutnak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában