mezőgazdaság

2020.11.04. 20:00

Fókuszban az öntözés

A kamara minél több gazdálkodó igényét szeretné megismerni a közeljövőben.

20200917 Balkány fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Az idén eddig ugyan kedvezett az időjárás a krumpliföldeknek, Balkány határában ifj. Rácz Imre esőztető rendszerével azért a napokban még rásegít, hogy még jobb legyen az eredmény.

Forrás: KM-archív

Fotó: Sipeki Péter

– A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodást hatékonyabbá kell tennünk ahhoz, hogy a hazai agrárium versenyképességét növelhessük – mondta lapunknak Rácz Imre, aki ebben a témában már korábban is nyilatkozott lapunknak, de mint fogalmazott, az öntözésfejlesztésről nem lehet eleget beszélni.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: a legutóbbi kamarai összeírás során mintegy 1,2 millió hektár területet, több mint negyvenezer gazdálkodó igényeit sikerült felmérni, s ezáltal országszerte parcellaszinten láthatóvá vált a valódi öntözésfejlesztési szándék, valamint annak elmaradásának okai.

Elaprózott birtokszerkezet

– A felmérés több tényezőt is feltárt, egyebek közt ilyen például, hogy helyenként nem áll rendelkezésre felszíni víz, illetve sok gazdálkodó tart a bürokratikus terhektől. Az öntözéses gazdálkodást hátráltatja az elaprózódott birtokszerkezet is, illetve a termelői együttműködések hiánya, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzésének bonyolultsága, valamint az egyes területeken fellépő vízátvezetési anomáliák – mondta Rácz Imre, aki szerint a fejlesztés csak hosszabb távon térül meg, komoly önerő kell a beruházáshoz és a fenntartáshoz is.

– A klímaváltozás miatt létfontosságú, hogy lépjünk valamit az öntözésfejlesztés területén, hiszen a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele versenyképesebbé teheti a magyar mezőgazdaságot is. Hamarosan elkezdődik a Nyírség öntözésfejlesztési és vízvisszatartási koncepciójának kidolgozása, ennek keretében elkészül majd egy előkészítő tanulmány is, ennek kidolgozásához az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásában eljáró Viziterv Environ tervezőiroda a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságot is felkérte. Az elnökség örömmel fogadta a megkeresést, az első munkaértekezletet meg is tartottuk a napokban, ezen elkezdődött a stratégiai fejlesztési terv előkészítése.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kiterjedt ügyfélköre és falugazdász-hálózata segítségével a közeljövőben szeretnénk összegyűjteni és megismerni a lehető legtöbb öntözési elképzelést. Ennek elősegítése érdekében arra kérném a Nyírség területén élő és dolgozó gazdálkodókat, hogy keressék ez ügyben a falugazdászokat – zárta Rácz Imre megyei elnök.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában