Milliárdok érkeznek Vasváriba

2020.11.07. 11:30

Szálloda épül a strand mellé

Tiszavasvári fürdője 2,5 milliárd forintból fejlődik tovább.

A magyar kormány 2,5 milliárd forintos támogatásának köszönhetően 50 szobás gyógyszálloda épülhet Tiszavasváriban – jelentették be péntek délelőtt a városházán. Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere elmondta, az egészségturizmus fejlesztésére kapja a város a támogatást, aminek köszönhetően az évi százezres látogatószám még tovább emelkedhet a fürdőben. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kijelentette, a beruházásból nem csupán a város, de a környéke is profitálhat.

A turizmus élénkítését szolgáló fejlesztések Tiszavasvárit is elérték. Ennek köszönhetően egy 50 szobás gyógyszálloda épül a jövőben 2,5 milliárd forint értékben a városi strand szomszédságában. Mindezt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szőke Zoltán polgármester és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese jelentette be péntek délelőtt a tiszavasvári városházán.

Komoly lépés

– Régóta vártunk erre a napra, hogy Tiszavasváriban is elinduljon egy komoly turisztikai beruházás – mondta el lapunknak dr. Vinnai Győző.

– Az elmúlt években Magyarországon is dinamikus növekedésnek indult a turizmus. Tíz évvel ezelőtt a turisztika közvetlenül a GDP 5,1 százalékát adta, a közvetett arány 8,2 százalék volt. 2018-ban ez a két adat már 6,4 és 10,7 százalék volt, ami hatalmas fejlődés. 2010-ben 317 ezer embert foglalkoztatott a turisztikai iparág, nyolc évvel később már több mint 428 ezret. A pandémia miatti új helyzetben egyértelművé vált, hogy a belföldi turizmust kell minél jobban megerősíteni. A tiszavasvári fürdő most olyan helyzetbe kerülhet, amelyből az egész város és a környéke is profitálni fog. A termálvízre épült intézmény eddig is vonzotta a turistákat, de a jövőben megépülő gyógyszálló a hozzá kapcsolódó medencékkel, a szaunavilággal tovább erősítheti mindezt.

Történelmi pillanat

Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere nem is próbálta palástolni az örömét.

– Óriási örömhír érkezett a városunkba, történelmi pillanat a mostani – fejtette ki a város vezetője. – Hosszú időnek kellett ehhez eltelnie. A strandfürdő a kezdetekben tízezres látogatószámot tudott produkálni szezononként, viszont a fokozatos fejlesztéseknek köszönhetően ez a vendégszám az utóbbi években százezres nagyságrendet ért el a szezonban. Ezzel együtt jöttek az igények szállodára, étteremre, szaunára, mert szeretnének az emberek itt minél több időt eltölteni, hiszen a tiszavasvári termálvíz vetekszik a nagy fürdők, Hévíz, Hajdú­szoboszló minőségével. Erre alapozva született meg a döntés, hogy tegyük meg a lépéseket egy gyógyszálloda megépítésére. Az első lépéseket az üzemeltető Tiszavasvári Strandfürdő Kft. tette meg, majd ezt követően a város önkormányzata kapta meg a lehetőséget, hogy segítséget kérjen a magyar kormánytól. Ennek köszönhetően 2,5 milliárd forint támogatást kapunk, hogy kialakítsunk egy olyan fürdőkomplexumot, amely azokat az igényeket is ki tudja elégíteni, amit az idelátogatók és a tiszavasváriak joggal elvárnak. Nem csupán a mi városunk a nyertese ennek a beruházásnak, hiszen a környező településeken a falusi turizmus is felszálló ágban van, ez a fejlesztés ezt az ágazatot is tovább erősítheti, miután a környező országokból, Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Ukrajnából is egyre többen jönnek hozzánk, akik nem csupán egy napot akarnak nálunk maradni.

– Mindig örömmel megyünk a kormány nevében olyan településekre, ahol fantasztikus összefogásnak lehetünk tanúi – tudtuk meg Könnyid Lászlótól.

– A képviselő úr és a polgármester úr komoly szakmai munkával és lobbitevékenységgel az elmúlt hónapokban azért dolgozott, hogy a tiszavasváriak egy valódi mérföldkőhöz érkezzenek. Azt gondolom, a történelmi jelző, amit nem túl gyakran szeretünk használni, az ma a város életében megállja a helyét. Elindul egy olyan turisztikai fejlesztés, amely Tiszavasvárit és a környékét felhelyezi az egészségturizmus országos térképére.

Új parkoló épül

Tiszavasvári polgármesterétől megtudtuk, az építkezés szezonban sem fogja zavarni a fürdőbe látogatókat.

– A fürdő területén van egy tízezer négyzetméternyi rész, amin a szállodaépítés megvalósul. Ezt telekmegosztással érjük el. Ennek az előkészítésén dolgozunk. Első körben a gyógyszálló épül meg ötven szobával, szaunaházzal, szaunavilággal, sportolásra is alkalmas lehetőségekkel, beltéri medencékkel, de ehhez szorosan szeretnénk kapcsolni egy fürdőfejlesztési tervet is – mondta Szőke Zoltán polgármester, aki még hozzátette: a beruházás a strand területét nem fogja érinteni. A parkolással sem lesz gond, mert hamarosan kialakítanak a strandhoz vezető úton egy 86 autó befogadására alkalmas parkolót.

JG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában