pénz

2020.11.24. 17:30

Változó helyett fix kamat

A kamat fixálásának kétféle módja a fizetési moratórium szempontjából is fontos.

OTP bank fiók gazdaság valuta pénzügyek bankolás pénz ügyintézés szolgáltatás pénzintézet ügyfél 2019 12 19 Fotó: Kállai Márton

Forrás: Stabad Föld/Kállai Márton

A következő hónapokban közel 90 ezer, hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfél kap ismét tájékoztató levelet a hitelkamata fixálásának lehetőségéről hitelintézetétől. Érdemes megfontolni a váltást a törlesztési moratóriumban lévőknek is – tájékoztatta lapunkat Fazekas Sándor. A Nyíregyházán működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda vezetője szerint nekik ugyan a fizetési stop lejártával a szabályok értelmében nem nőhet a törlesztőrészletük a moratórium nélküli összeghez képest, a változó kamatozásból eredő kockázat esetükben is fennáll.

Írásos tájékoztató

– A bankok a következő hónapokban, a tavalyi után immár másodszor, írásos tájékoztatókat küldenek azon lakossági ügyfeleiknek, akiknek 2015. február 1-je előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződésük legalább 10 éves hátralévő futamidejű, s rendben fizetik törlesztőrészleteiket, vagy legfeljebb 90 napon belüli késedelmük van. A jegybank adatai alapján szeptemberben mintegy 85-90 ezer ilyen szerződése volt a fogyasztóknak, amelyek volumene 550-600 milliárd forintra rúgott – részletezte a pénzügyi szakember. Fazekas Sándor hozzátette, a banki tájékoztatók levélben, e-mailben vagy netbankon (figyelmeztető sms-sel együtt) érkezhetnek az érintett ügyfelekhez. Ezekben a hitelintézetek – az adott ügyfél konkrét hitelénél végzett számítási példával – bemutatják, hogy milyen hatása lehet változó kamatozású lakáshiteleknél egy esetleges jövőbeni kamat­emelkedésnek. Rávilágítanak, hogy a törlesztőrészlet (a változó kamatozású hitel típusától függően) akár 3 havonta is változhat.

– E kockázat kiküszöbölésére a pénzügyi intézmények felajánlják az ügyfeleiknek, hogy váltsanak a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre. Egy-egy 5, illetve 10 évig rögzített s egy futamidő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább kettőt mutatnak be, az ügyfél adott hitelére vetítve a kamatrögzítés hatásait. A felajánlott lehetőségek közül az ügyfelek igényük esetén hosszabb kamatrögzítésre térhetnek át. Azok, akik nem fixálják így szerződésmódosítással hitelüket, és hitelük hátralévő futam­ideje meghaladja a 10 évet, a továbbiakban évente egyszer, aktualizált tartalommal újból kapnak ugyanilyen figyelemfelhívást. A változó kamatozás a jelenleg vagy a jövőben a törlesztési moratóriumot választók számára is kockázatot hordoz. A szabályok szerint a fizetési stop lejártával havi törlesztőrészletük ugyan nem lehet magasabb, mint az a moratórium nélkül lenne, ám a változó kamatozású (jelzálog)hiteleknél a kamatszint ­változásának hatásait a hitelnyújtók érvényesíthetik – emelte ki Fazekas Sándor.

– A kamatfixálás kétféle módja a fizetési moratórium szempontjából is fontos. Ez történhet egyrészt hitelkiváltással, ami más bank közreműködését igényli, másrészt a szerződés módosításával. Ha a moratóriumban lévő ügyfél a hitelkiváltást választja, ami egyben új hitelszerződést is jelent, akkor megszűnik a moratórium védőhálója. Szerződésmódosítás esetén az eredeti szerződése módosul, a kamatozás típusa változik – fogalmazott a szakember.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában