agrárgazdasági díj

2020.12.13. 20:00

Az agrárium legjobbjai között

A nyolcszázmillió forintból megvalósult napkori vadhúsfeldolgozó lett az év agrárberuházása.

Támba Miklós a díj átvételét követően

Az idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket a Portfolio Csoport. Az év agráreseményének nevezett Agrárszektor 2020 Konferencián pedig kiosztották az idei Portfolio Agrárdíjakat. Egy kilenc tagból álló szakmai zsűri hét kategóriagyőztesről döntött.

A 2020-as nyertesek: az év növénytermelője: Sebestyén Csaba – Tápió-Táj Kft., az év állattenyésztője: Bábolna Tetra Kft., az év kertészete: Peták Paplogó Kertészet, az év fiatal agrárszakembere: Feczák Gábor – Agroszemek Kft., az év női agrárvállalkozója: Bódi Judit – Tedej Zrt., az év agrár­beruházása: Támba családi holding. A Portfolio Agrárgazdaságért díjat Erdélyi István vehette át.

Saját vadakkal

Az Év Agrárberuházása címet elnyert Támba családi holding vadhúsfeldolgozó üzeme 2020 szeptemberében kezdte meg a működését. A beruházás kivitelezését 2019 novemberében indította el a Támba családi holding Napkoron. A csaknem 800 millió forintos fejlesztés komoly növekedést jelent a cég számára.

Támba Miklós a díj átvételét követően

A családi holding tervei szerint a tőkehús-értékesítésükben döntő szerepet kaphat majd az export, míg a késztermékek értékesítésében a belföldi piacot célozták meg. A húsüzem szuvidált (alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás, amely figyelemre méltó eredményekhez vezet – a szerk.) vadhúst is elő fog állítani, amely mind az éttermek, mind a háztartások számára megkönnyítheti a vadhúsból készült ételek elkészítését. A húsüzem jövőbeni stabil működését megalapozza, hogy a saját, illetve más családi vállalkozáson keresztül is lehetőségük van a mintegy tizenötezer hektárnyi vadászterületen – amelyen a cég vadgazdálkodást folytat – elejtett vadak beszerzésére.

Mit jelent a „sous vide”?

A sous vide (ejtsd: szuvid) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más eljárásoknál, ami a lényegesen alacsonyabb főzési hőmérsékletnek köszönhető. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemre méltó és egyedülálló eredményekhez vezet.

A sous vide francia kifejezés, ami annyit tesz, hogy vákuum alatt. Az eljárást az 1970-es évek közepén ­Georges Pralus fejlesztette ki (Franciaországban, Roanne-­ban, a nemzetközileg is elismert három Michelin-csillagos Troisgros étteremben) először azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentse a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező sütési súlyveszteséget, ugyanakkor a legoptimálisabb ízt érje el.

Egy másik séf, Bruno Goussault átvette és továbbfejlesztette a sous vide eljárást, hogy az Air France légitársaság első osztályán utazóknak gourmet minőségű fogásokat tudjanak kínálni. Az utóbbi két évtizedben a sous vide új lendületet adott a kulináris innovációnak és kreativitásnak, a világ legjobb éttermeiben az elismert séfek sikerének titkává vált.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában