gazdaságfejlesztés

2020.12.12. 11:20

Miniszteri látogatás Nyíregyházán – elkészült a hosszú távú fejlesztési terv

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert szeptemberben nevezték ki a Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak, s azóta ő felügyeli a zónát, így beleértve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is érintő európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési tervek előkészítését és végrehajtását.

Sajtótájékoztató a városházán

Fotó: DODO FERENC

Mindezzel párhuzamosan tájékozódik a gazdasági szereplők tervezett beruházásairól és a fejlesztési igényeikről. A kormánybiztos szomban délelőtt Nyíregyházán a városházán egyeztetett a térség országgyűlési képviselőivel, a Nyíregyházi Egyetem vezetőivel, valamint a megyeszékhely polgármesterével, dr. Kovács Ferenccel. A munkaértekezlet után dr. Palkovics László a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az új uniós költségvetési ciklusban szeretnék összehangolni a közlekedési, az oktatási, az energetikai és a hazai vállalkozásokat, cégeket érintő fejlesztéseket.

– Véget értek az előzetes egyeztetések, a jövőbeni, a gazdaságot érintő kormánydöntések ezekre fognak építkezni – fogalmazott az innovációs és technológiai miniszter.

Az egyeztetésen részt vett Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is. – Annak idején üdvözöltük a gazdaságfejlesztési zónák létrejöttét, mert ezek lehetőséget adnak egy komplex fejlesztéssorozatra. A megyei közgyűlés is elkészített egy hosszú távú fejlesztési tervet, ami egyaránt épít a hazai és az uniós fejlesztési forrásokra. Ez a terv rugalmas, képes lesz alkalmazkodni az éppen aktuális, globális gazdasági változásokhoz – tekintett előre Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke szerint az előrelépés egyik záloga a szakképzés megerősítése lehet, ebben jelentős szerepe lesz a szakképzési centrumok mellett a Nyíregyházi Egyetemnek is. Dr. Kovács Ferenc az országon belüli elvándorlás megállítását emelte ki az egyik megoldandó feladatként. Nyíregyháza polgármestere úgy fogalmazott, ennek a kulcsa az oktatás megerősítése, illetve a munkahelyteremtés.

– Örömteli, hogy a kormány és dr. Palkovics László miniszter úr is kiemelt figyelmet fordít erre a fejlesztési zónára, így megyénkre és Nyíregyházára is. Lezárult egy közel egy éve tartó egyeztetés, az ennek során elkészült fejlesztési terv hamarosan a kormány elé kerül – emelte ki dr. Kovács Ferenc, aki szerint az elvándorlás évtizedes probléma, és csak a különböző fejlesztések összehangolásával lehet mérsékelni. Ebbenis jelentős segítség lesz a 2030-ig szóló fejlesztési terv.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában