Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.27. 20:00

Rekord-kukoricatermés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 100 ezer hektár kukoricát takarítottak be a gazdálkodók.

TG

Az idei kukoricahozam kiugróan magas volt | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Makovics Kornél

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak hazánkban, a 2020-as kukoricahozam pedig kiugróan magas volt.

Extrém időjárás

– Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növényeket termesztő gazdálkodókat. Az extrém időjárási feltételek közül a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították – nyilatkozta Feldman Zsolt az Aratási Koordinációs Bizottság idei utolsó ülése után.

Az agrárminisztérium mező­gazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, országosan a ­kukorica termésátlaga 8,656 tonna/hektár volt, amely történelmi rekordot jelent. Az országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5 százalékkal haladja meg. A minisztérium adatai alapján az idei kukoricaössztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakult, ami átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít.

Az idei kukoricahozam kiugróan magas volt | Illusztráció: MW-archív

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 100 ezer hektár kukoricát takarítottak be a gazdálkodók, az induló hozamok javultak, a kezdeti 8,5 tonna/hektárról 9,5 tonna/hektárra emelkedett a megyei termésátlag.

A Biriben élő Herczku Tamás korábban csak gyümölcsöt (alma, meggy, őszibarack) termesztett, majd belefogott a szántóföldi növényter­mesztésbe is. A napraforgóval az idén nem volt szerencséje, a kukorica már jobban hozott.

– Családi gazdálkodóként 54 hektáron termesztem a kukoricát, nekem is jó lett az idei termésátlagom, 9 tonna/hektár. A szárítási költségeim voltak magasabbak a ­szokottnál, ugyanis nagyon vizes volt a termés. Az összképet egy kicsit árnyalja, hogy tavasszal leszerződtem egy 4150 forint/mázsás felvásárlási árra, a mostani árszint viszont 5200 forint környékén van. A ­Kemokernél betároltam egy kevés kukoricát, ennek tavaszi értékesítésével kompenzálhatom a mostani bevételkiesést – összegzett Herczku Tamás.

Emelkedtek az árak

A gabonák nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve szeptembertől a belpiacon is nőttek a felvásárlási árak, a hazai emelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az őszi időszakban szokásos ütemben haladt, ugyanakkor a gabonamérleg stabilnak mutatkozott.

A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve közel 6 millió tonna gabona mehet exportra, amelyből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli mennyiséget tehet ki – tájékoztatott az agrártárca sajtóosztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában