PRIMOM

2021.01.15. 13:50

A megyei vállalkozások szolgálatában

A három évtized alatt közel ötezer vállalkozásnak közvetítettek hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást.

TG

A PRIMOM alapítvány munkatársai, a kép jobb szélén Jászai Menyhért ügyvezető igazgató

Forrás: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A közelmúltban ünnepelte harmincadik „születésnapját” a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány, melyet a megyei önkormányzat vezetésével 1990-ben hoztak létre. A jeles jubileum apropóján Czomba Csabával, a kuratórium elnökével tekintettük át a mögöttünk hagyott három évtizedet.

Szakmai segítség

– A rendszerváltást követő években sorra alakultak a vállalkozások megyénkben is, melyek fejlődéséhez a források mellett szükség volt szakmai tanácsadásra és információra, ezt ismerték fel az akkori döntéshozók, önkormányzatok, gazdasági szereplők, társadalmi szervezetek – kezdte a visszatekintést Czomba Csaba. Hozzátette, a PRIMOM első évtizede meghatározó volt a megyei vállalkozásélénkítésben, hiszen a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány megyei bázisaként segítették a kezdő vállalkozásokat.

– Az alapítvány a gazdasági fejlődéshez igazodva folyamatosan bővítette tevékenységét, így az ezredforduló környékére már régebb óta működő vállalkozások számára biztosította szolgáltatásait. A megyei igényekhez igazodva létrehozta a Helyi Mikrohitel Alapot, mely saját forrásból biztosít hiteleket az országos, valamint EU-s finanszírozású mikrohitelprogramok mellett. A konstrukció töretlen sikerét támasztja alá, hogy a 30 év alatt közel 5000 cég számára mintegy 16 milliárd forint hitelt és vissza nem térítendő forrást közvetített – büszkélkedett joggal Czomba Csaba, akitől megtudtuk, hogy a Primom működésének szintén fontos eleme a nyíregyházi inkubátorház, mely a helyiségek bérbeadása mellett nyújt számtalan, a vállalkozókat támogató szolgáltatást. A négy ütemben megépült, teljes infrastruktúrával ellátott épületekben olyan gazdálkodó szervezetek működnek, melyek nem rendelkeznek saját telephellyel, illetve saját adminisztratív egységgel.

Üzletfejlesztési hálózat

– 1998-ban csatlakoztunk az Európai Unió hivatalos vállalkozássegítő hálózatához, a Euro Info Centre hálózathoz, mely később Enterprise Europe Network néven vált a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózatává. Azóta folyamatosan az üzletviteli tanácsadás mellett nemzetközi piaci információkat, külpiaci partnereket, uniós tanácsadást, forráshozjutási tájékoztatást biztosítunk a nemzetközi növekedési pályán induló vagy már külföldi piacokon jelen levő cégek számára. A szolgáltatások térítésmentesen vehetőek igénybe – fogalmazott az alapítvány kuratóriumának az elnöke. Czomba Csaba beszélt a folyamatosan bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerükről is, külön kiemelve a Szatmárnémetivel közös, határon átnyúló Interreg pályázatot, melynek célja a kétoldalú üzleti infrastruktúra-fejlesztés.

– A pályázat eredményeként vásároltuk meg és újítottuk fel azt a Luther utcai ingatlant, amiben a klasszikus alapítványi szolgáltatások mellett működik a magyar–román gazdasági tanácsadó irodánk. Az iroda azon kezdő és működő vállalkozások számára biztosít vállalkozásra szabott szolgáltatásokat, melyek a határ menti régió iránt érdeklődnek – emelte ki a PRIMOM kuratóriumi elnöke.

Újabb források

Czomba Csaba a jövővel kapcsolatban elmondta, továbbra is folytatni szeretnék a meglevő sikeres szolgáltatásaikat, a helyi és országos mikrohitelt, a nemzetközi információszolgáltatást, partnerközvetítést és a komplex gazdasági tanácsadást.

– Továbbra is keressük majd azokat a lehetőségeket, melyek újabb forrásokat jelenthetnek a megyei gazdálkodók számára, legyenek azok hazai vagy nemzetközi érdekeltségűek, kezdő vagy már működő szervezetek. Több programjavaslatot is tettünk a következő 2021–27-es tervezési ciklus előkészítéséhez. Törekszünk arra, hogy minél nagyobb számban jussanak finanszírozási lehetőséghez, támogatáshoz a megyei cégek az európai uniós forrásokból. Bízunk benne, hogy a következő évtizedek során is biztos pont, megbízható partnere leszünk a térség mikro-, kis- és középvállalkozásainak – tekintett előre Czomba Csaba.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában