Koronavírus

2021.01.27. 20:00

„Egyetlen alkalmazottunkat sem küldtük el ” – Állják a sarat a válság idején

A rétközberencsi cég a kormányzati támogatást a fagyasztott hústermékeik tárolására fordítja.

TG

A cégcsoportnál közel háromszázan dolgoznak

Forrás: VÁRDA BAROMFIHÚS KFT. ARCHÍVUMA

A rétközberencsi központtal működő Várda Baromfihús Kft. 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Agrárminisztérium Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programján. A nyolcmilliárd forint keretösszegű pályázat forrásaiból az élelmiszeripar szereplői a foglalkoztatottak száma alapján vehettek igénybe munkahelyek megőrzését segítő támogatást. A kérelmet benyújtó vállalatoknak feltétel volt, hogy a támogatási összeg tíz százalékának megfelelő értékben adományozzanak termékeikből a rászorulóknak.

Magyar tulajdonban

– Alaposan megvisel bennünket a koronavírus-járvány, éppen ezért örülünk a támogatásnak, melynek nagy részét a bértárolás költségeire fordítjuk majd – tudtuk meg Tóth Csabától, a 23 éve alapított, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Várda Baromfihús Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől. A cég az Atak Mada Kft.-vel karöltve foglalkozik keltetéssel, takarmánykeveréssel, broiler csirkeneveléssel, vágással, valamint szülőpárok tartásával is, az alkalmazottak létszáma pedig megközelíti a háromszázat. Tóth Csabától megtudtuk, noha komoly érvágást jelent számukra a vírus okozta gazdasági válság, egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy a cégnél bárkitől is megváljon, ez egy percig sem volt és a jövőben sem lesz opció.

– Márciusban, amikor beütött a krach, elindult egy néhány napig tartó nagy felvásárlási láz, akkor megugrott a termékeink iránti kereslet, de az azt követő hónapokban, a nyarat leszámítva, jelentősen visszaesett a forgalmunk. Jelenleg a teljes fagyasztott készletünk több mint 500 tonna, amiből közel 230 tonna bértárolásban van, ebben az esetben bérleti díjat fizetünk a tárolásért. A kormányzati támogatás jelentős részét éppen ezért erre fordítjuk – tudtuk meg a cég tulajdonos-ügyvezetőjétől, aki beszélt lapunknak arról is, hogy a közeljövőben szeretnének még tovább fejlődni, a takarmánykeverő, a broiler- és a szülőpártelepeiken is fejlesztenének.

Mint a bevezetőben is írtuk, az Agrárminisztérium támogatási feltételként szabta meg, hogy a támogatási összeg tíz százalékát karitatív célokra kell hogy fordítsa a nyertes vállalkozás.

– A hét választható szervezet közül mi a Magyar Vöröskeresztet választottuk, de külön kértük, hogy a hústermékeink megyei rászorulókhoz kerüljenek, így a szerződést már a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetével kötöttük meg. A 2,3 millió forint összértékű hústermékeinket nem egyszerre, hanem havi lebontásban adjuk oda a Vöröskereszt megyei szervezetének – mondta a tulajdonos-ügyvezető, Tóth Csaba.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában