pénz

2021.01.29. 14:00

Érdemes félretenni – népszerű a babakötvény

A Tiszadadán élő Tálas Tímeának a testvére ajánlotta a megtakarítási lehetőséget.

TG

20210119 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Illusztráció a babakötvényről.

Forrás: Illusztráció/HBN

Fotó: Matey István

Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott babakötvényben kamatozzon, egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni. Ebben a kereskedelmi bankok is segítenek, de fordulhatunk közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz is.

Akármilyen összeggel

A babakötvény részleteiről Kovács Gergő független pénzügyi tanácsadó beszélt lapunknak. A nyíregyházi irodát is működtető OVB munkatársa elmondta, a kötvény futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év, az alapcímlete egy forint, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.

– A futamidő alatt befizetett összegeket változó kamatozású állampapírba fektetik, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát. Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, éves átlagos infláció százalékos mértékével, a kamatprémium mértéke pedig három százalék – sorolta Kovács Gergő.

Az OVB pénzügyi tanácsadója hozzátette, az éves befizetések tíz százalékának megfelelő, de maximum hatezer forint összegű támogatást is jóváír az állam, a babakötvények vásárlása a számlanyitást követően automatikusan történik a Start-értékpapírszámlán jóváírt összegekből.

Fontos takarékoskodni

– Számítások szerint, minden évben háromszázalékos inflációt feltételezve, tizennyolc éven keresztül, havi ötezer forint befizetésével körülbelül 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet jó pár évnyi tandíjat vagy az önrészt egy kis lakás vásárlásakor – végzett egy gyors számítást Kovács Gergő. Tiszadadán él a huszonkét esztendős Tálas Tímea. Mint azt a fiatal édesanya lapunknak elmondta, fia, a most nyolc hónapos Marci születésekor nyitottak Start-értékpapírszámlát, amire havi rendszerességgel befizetnek egy fix összeget.

– A testvérem ajánlotta nekem ezt a lehetőséget, amit az élettársammal egyetértésben jó ötletnek találtam. Szeretnénk a maximális futamidőt kihasználni, azaz Marci 19 éves koráig „hizlalnánk” a babakötvényt. Természetesen a lejáratkor összegyűlt pénz Marci boldogulását segíti majd, de hogy milyen formában, azt nem tudjuk, messze van még az – fogalmazott Tálas Tímea, aki szerint fontos, hogy előre gondolkodjon az ember, és ha a lehetőségei engedik, takarékoskodjon.

– Egy kereskedelmi bankon keresztül nyitottuk meg a Start-értékpapírszámlát, az ügyintézés könnyen és gyorsan ment – tette hozzá a tiszadadai édesanya, aki a szülés előtt közfoglalkoztatottként dolgozott a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában