Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.11. 17:30

Boltfejlesztés: látnak benne fantáziát

Balsán egymástól függetlenül két kisbolt tulajdonosa is azt mondta, örül a lehetőségnek.

JG, VNA

A Magyar Falu Program keretében a kormány az idén 70 milliárd forintot szán új, életminőség-javító pályázatokra. Ezen belül új elemként jelenik meg a falusi kisboltok nyitásának vagy felújításának lehetősége. Azt szeretnék elérni, hogy a kistelepülések üzletei egyfajta közösségi térré váljanak, ahol az alapvető élelmiszerek és vegyi áruk mellett több többletszolgáltatás is megjelenne, így lehetőség nyílna postai szolgáltatások igénybe­vételére, vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlására is.

Körbeérdeklődtünk falusi kisboltok üzemeltetőinél, hallottak-e már az újdonságról. Többségük igennel válaszolt, s kifejtették, már csak arra várnak, hogy megjelenjenek a pályázati kiírások, mert nagy fantáziát látnak a lehetőségben.

Legyenek a kisboltok közösségi terek!

Balsán egymástól függetlenül két kisbolt tulajdonosa is azt mondta, örül a lehetőségnek.

– Az én üzletem már most is kicsit közösségi térként üzemel – tudtuk meg Márton Zoltánnétól. – A boltban van szerencsejáték-terminál, dohánytermékek árusítására is van engedélyem, sőt aki akar, még kávézhat is. A vény nélküli gyógyszerek árusításával még bővíteném a palettát.

Márton Zoltánné még hozzátette, amint megjelenik a pályázati kiírás, tanulmányozni fogja.

– Hallottam arról, hogy a Magyar Falu Program a kisboltosokon is segíteni szeretne – árulta el érdeklődésünkre Fontos László, aki kifejtette, a főúton lévő boltját már régóta szeretné bővíteni többek között egy fagyizóval és egy grillkonyhával.

– A parkolót is jó lenne virágosítani, valamint régi álmom az üzletben a fotocellás ajtó. A forgalom ugyan a pandémia miatt kicsit visszaesett, de van egy stabil állandó vevőköröm, és az átutazók is gyakran állnak meg nálam vásárolni.

Két boltban is

– A településünkön egy nagyobb üzletben és két kisboltban intézhetik a bevásárlásaikat az itt élők – mondta el kérdésünkre Nagy Imre Attiláné, Érpatak polgármestere. – Ez azért is előnyös, mert a lakosság 30-40 százaléka az idősebb korosztályba tartozik, akik csak helyben tudják beszerezni az élelmiszereket és a különböző, háztartásban elengedhetetlen termékeket.

Az Érpatakon élők a Napsugár ABC-ben is vásárolhatnak | Fotó: Dodó Ferenc

A polgármester szerint a fiatalabbak sokkal mobilisabbak, és a nagybevásárlásokat inkább Újfehértón vagy Nyíregyházán végzik a szupermarketekben. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a helyi kisboltokat, hiszen például friss pékáruért és húsért ők is inkább a helyi, kisebb üzleteket keresik fel.

– Jó ötletnek tartom a kisboltok fejlesztését, hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kisebb településeken mindenki kényelmesen hozzáférhessen a napi árucikkekhez – tette hozzá Nagy Imre Attiláné.

Látnak benne fantáziát

Ököritófülpösön négy élelmiszerbolt jut 1900 lakosra.

– Ha vállalkozó lennék, biztos élnék a lehetőséggel – tudatta Kukucskáné Laboncz Mária, a település polgármestere.

– Van a faluban egy szintes ház, ami korábban boltként funkcionált. Az alsó szinten lehetne egy nagyobb közösségi tér presszó jelleggel, ahol lottót is lehetne feladni, vagy kaparós sorsjegyet vásárolni, a fenti részen pedig működhetne a vegyesbolt, ahol az élelmiszereken és egyéb termékeken kívül gyógyszert is árusíthatnának. Remélem, lesz olyan fiatal helyi lakos, aki lát ebben fantáziát, és megragadja a lehetőséget.

Tengyelné Bánfai Andreának Ököritófülpös mellett Györteleken és Porcsalmán is van élelmiszerüzlete.

– Ez a lehetőség jó annak, aki bővíteni szeretne, vagy új vállalkozást indítani. Errefelé inkább az a gond, hogy kevés az a jó szakember, aki a kivitelezést el tudná végezni – fejtette ki kérdésünkre a vállalkozó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában