Agrometeorológia

2021.02.01. 20:00

Ennyivel volt melegebb a megszokottnál Szabolcs-Szatmár-Beregben

Mostanra sokfelé vált jelentős problémaforrássá a belvíz megyénk területén.

A megszokottnál csapadékosabb és mintegy 3 fokkal enyhébb januárral indult az esztendő Kelet-Magyarországon. Igazi téli jelleget csupán a hónap második dekádjában öltött időjárásunk, akkor szibériai eredetű légtömeg hatása alatt erős, mínusz 10 fok körüli fagy is előfordult, s olykor még a nappali órákban sem engedett.

Sokfelé alakult ki a többszöri havazás nyomán néhány napra – 3-15 cm közötti vastagságú – hótakaró is. Extrém lehűlésre viszont még az arra hajlamos területeken sem volt példa, hiszen a nyírségi, hóval borított, szélvédett laposokon sem csökkent mínusz 12-13 fok alá a hőmérséklet.

A hónap első és utolsó napjaiban délies irányítással az évszakhoz képest enyhe levegő érkezett térségünkbe, s többfelé mértünk akár 10-14°C közötti napi csúcshőmérsékletet. Változékony volt azonban ekkor is az idő, a gyakori és jelentős hőingadozás mellett sokfelé kísérte kiadós – vegyes halmazállapotú – csapadék az átvonuló frontzónákat.

A legtöbb csapadék a megye keleti, északkeleti tájain hullott, arrafelé 80-90 mm közötti mennyiség is összegyűlt. Másutt jellemzően 35-50 mm között maradt a havi teljes csapadékösszeg, de még ez is 15-45%-kal haladta meg az 1981-2010-es időszakra jellemző havi átlagcsapadékot.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása januárban (Nyíregyháza)

A bőséges csapadék hóban hulló része csaknem mindenütt elolvadt a hónap legvégére, így a havi szumma teljes egészében hozzáadódhatott talajaink eleve tetemes vízkészletéhez. Már az újév kezdetén sem hiányzott több 20-40 mm-nél a szabadföldi vízkapacitás eléréséhez talajaink 1 m mélységű szelvényéből.

Mostanra sokfelé vált jelentős problémaforrássá a belvíz megyénk területén, de a jobb vízelvezetésű táblák talaja is csaknem mindenütt nedvességgel telített. Fagyos időben a sáros, nedves felszín átmenetileg járhatóvá vált a munkagépek számára, ahol a talajművelést, műtrágyázást elkerülhetetlen volt ütemezni, a csapadékos időszakok azonban így is visszavetették a munkákat.

A felszín száradása azonban a bő 2,5-3°C-os havi hőmérsékleti anomália, az olykor kifejezetten tavaszias maximumok és a talajfagy hiánya ellenére is vontatott volt. A napi párolgás az év e szakaszában jellemzően igen alacsony, az elmúlt időszakban is csak ritkán érte el a 0,5 mm-t, szemben az igen gyakori mikrocsapadék-képződéssel: a harmat, dér, zúzmara, ködszitálás szinte folyamatosan közrejátszott a talajfelszín nedvesen tartásában.

A csapadék tehát már nem hiányzik a keleti országrészben, a téli idővel azonban egyelőre adósunk maradt az évszak.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában